Naučnici otkrili potpuno novu vrstu dinosaorusa koja menja sve dosadašnje naučne teorije

Image by Schwoaze from Pixabay
Oglas

Naučnici su potvrdili otkriće ostataka nove vrste dinosaurusa u Australiji. To je jedna od najvećih pronađenih vrsta na svetu. Duže od decenije je prošlo nakon što su farmeri prvi put otkrili kosti životinje. Nova vrsta se zove sauropod.

Sauropod je bio biljojed i živeo je u periodu Krede, pre 92 do 96 miliona godina, kada je Australija bila pripojena Antartiku. Istraživanje je publikovano u časopisu pod nazivom: Paleontology and Evolutionary Science.

Paleontolozi su procenili da je dinosaurus mogao dostići visinu od pet do 6,5 metara u predelu boka i 25 do 30 metara dužine, što znači da je bio dugačak kao košarkaško igralište i visok kao dvospratna zgrada.

To novu vrstu čini najvećim dinosaurusom ikad pronađenim u Australiji i svrstava je u prvih pet na svetu, pridružujući je elitnoj grupi titanosaura, koji su otkriveni samo u Južnoj Americi.

– Ovakva otkrića samo su vrh ledenog brega – rekao je kustos muzeja Kvinslend i paleontolog Skot Hoknul.

Paleontolozi su sauropoda nazvali Australotitan Cooperensis, kombinujući „južni titan“ sa imenom potoka u blizini mesta gde su 2006. godine pronađene prve kosti tog stvorenja na imanju za uzgoj stoke u Eromangi u državi Kvinslend.

Potvrda nove vrste označava sedamnaestogodišnje putovanje od prvog iskopavanja kostiju, a zatim upoređivanje kostiju Coopera, kako je dinosaurus neformalno nazvan, sa drugim nalazima i analizama.

Kosti dinosaurusa su ogromne, teške i krhke i čuvaju se u muzejima širom sveta, što otežava naučno proučavanje.

Tim iz Prirodnjačkog muzeja Eromanga i Muzeja Kvinslenda prvi put je koristio novu digitalnu tehnologiju za 3-D skeniranje svake kosti radi poređenja.

– Da bismo bili sigurni da je Australotitan druga vrsta, morali smo da uporedimo njegove kosti sa kostima drugih vrsta iz Kvinslenda i širom sveta – rekao je Hocknull komentarišući da je ovo bio veoma dug i mukotrpan zadatak.

Robin Mekenzi, koja je sa suprugom Stujuartom sakupljala stoku na njihovom imanju, kada su otkrili kosti, osnovala je Prirodnjački muzej Eromanga, kako bi imala gde da smesti analize i istraživanja.

Obim daljih otkrića skeleta dinosaurusa u tom području još uvek čeka punu naučnu studiju.

– Palaeo turizam je globalno ogroman, pa očekujemo veliko međunarodno interesovanje kada se naše granice ponovo otvore – rekao je terenski paleontolog Mekenzi.

Hoknul je rekao da čak i veći primerci dinosaurusa čekaju da budu otkriveni, s obzirom na to da su sauropode, koji su biljojedi uglavnom lovili ogromni teropodi.

– Pronašli smo nekoliko malih dinosaurusa teropoda u Australiji, ali to ne bi smetalo Australoitanima, što sugeriše da negde postoji vrlo veliki grabežljivi dinosaurus. Jednostavno ga još nismo pronašli – kaže Hoknul.

(eKapija.com)

Previous articleVučić: Korona će se vratiti, imaćemo je u teškom obliku
Next articleSremica sudila u FINALU Rolan Garosa!