Naselje u VOJVODINI gde su Slovaci većina, a neguje se likovno-umetnički duh

Autor : Vcesnak
Oglas

Bački Petrovac je gradsko naselje u Srbiji, u opštini Bački Petrovac, u Južnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 6155 stanovnika.

Među znamenitijim spomenicima istorije je spomenik obešenim prvoborcima 1941. godine i stara crkva iz 1813. u Kulpinu.

U Bačkom Petrovcu su poznati Slovačka gimnazija, Galerija Karol Miloslav Lehotski, Galerija Zuske Medveđove, Muzej vojvođanskih Slovaka (do 2012. Narodni muzej), Biblioteka „Štefan Homola” i druge obrazovne i kulturne institucije. U Bačkom Petrovcu se nalazi Kudeljara (Mljač) koja je proglašena za spomenik kulture.

Autor : Vcesnak

U likovnoj umetnosti počeci likovnog života u Bačkom Petrovcu su neistraženi ali se zna da je prvi školovani slikar na ovim prostorima bio Jan Rohonj koji je živeo u prvoj polovini 19. veka no njegovi radovi nisu sačuvani i nepoznati su.

Daljim iako amater bio je sveštenik Benjamin Reus čije jedno platno je u Galeriji Zuske Medveđove. Veliki uticaj na slikarstvo u ovoj sredini ostavio je slikar Karol Miloslav Lehotski koji je iz redova Slovaka bio prvi akademski slikar. Njegovi radovi nalaze se u Galeriji Zuske Medvedjove i u privatnom vlasništvu.

Pored ovog slikara veliki uticaj u ovoj oblasti umetnosti je imala i slikarka Zuska Medveđova koja je svoje slike poklonila Bačkom Petrovcu.

Bački Petrovac je imao školovane slikara i slikare amatere koje su bili opažani i u drugim sredinama, i od školovanih slikara uticaj na slikarstvo u Bačkom Petrovcu imali su u novije vreme Jaroslav Šimovič, Mihal Kiralj, Ivan Križan, Vladimir Labat-Rovnjev (koji se bavio i skulpturom) i dr. 1980- tih godine likovni život je obeležen osnivanjem „Galerije Blatno“ od strane grupe amatera a čija je glavna pokretačka snaga bio akademski slikar i grafičar Mihal Kiralj.

Autor : Ванилица

U ovom kraju je razvijena poljoprivreda, a naročito je bilo čuveno hmeljarstvo. Hmelj „zeleno ravničarsko zlato“ iz Bačkog Petrovca, veoma je poznat u svetu. Zbog blizine Novog Sada, većina stanovnika svakodnevno putuje u grad. Pored Novog Sada veliki broj stanovnika radi u susednoj Bačkoj Palanci. Područje Bačkog Petrovca u sistemu kanala Dunav—Tisa—Dunav ima lovišta i druge prirodne atraktivnosti.

U naselju Bački Petrovac živi 5434 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 40,7 godina. U naselju ima 2567 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,62.

Ovo naselje je uglavnom naseljeno Slovacima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika

 

 

(Wikipedia)

Previous articleOdrekao se roditelja kad je čuo da su Srbi
Next articleKRVOPROLIĆE U NOVOM SADU – Policija i Hitna pomoć na terenu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here