Naselje u Vojvodini gde su bili žestoki okršaji partizana i mađarskih vojnika u Drugom svetskom ratu!

Autor : vaslic
Oglas

Žabalj je gradsko naselje u opštini Žabalj, u Južnobačkom okrugu, u Srbiji. Prema popisu iz 2011. bilo je 9161 stanovnika.

Žabalj se nalazi u jugoistočnom delu Bačke blizu reke Tise. Takođe i sedište opštine, u kojoj se pored ovog mesta nalaze i naselja: Gospođinci, Đurđevo i Čurug.

Žabalj je raskrsnica važnih puteva: Novi Sad – Zrenjanin i Novi Sad (preko Bačkog Gradišta) – Bečej – Senta.

Podaci o naselju na području današnjeg Žablja datiraju iz praistorije. Područje opštine Žabalj naseljavano je u kontinuitetu od mlađeg kamenog doba do danas.

Žabalj se prvi put pominje 1514. godine kao tvrđava u kojoj je bio zarobljen Dože Đerđ.

Prva crkva u Žablju se pominje 1720.g. ali je ona srušena. Današnja pravoslavna crkva Svetog Nikole izgrađena je 1835.g. dok je Katolička crkva podignuta 1901.g. Od 1918.g. Žabalj je deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca – kasnije Jugoslavije.

Autor : Mićacar

U narodnooslobodilačkom ratu Žabalj, Čurug, Đurđevo i Gospođinci doživljavaju neprijateljsku odmazdu (1942.), kojoj prethodi formiranje i početak borbenog puta Šajkaškog partizanskog odreda.

Za vreme Mađarske okupacije tokom II svetskog rata veoma rano dolazi do formiranja Šajkaškog partizanskog odreda. U Raciji 1942.g. ubijeno je 666 stanovnika Žablja od čega 141 žena, 101 dete i 69 starih lica. Prema nacionalnosti žrtve je činilo 614 Srba, 28 Jevreja, 23 Roma i 1 Mađar.

Za ove zločine partizani su u jesen i zimu 1944.g. izvršili odmazdu nad žiteljima Žablja mađarske nacionalnosti. Od osvetničkih ubistava ali i gladi i zaraznih bolesti u zatočeništvu stradalo je oko 2000 žabaljskih Mađara.

Mnogobrojna spomen-obeležja iz revolucionarne prošlosti su u selima ovog dela Šajkaške, a na obali Tise je impozantan spomenik Šajkaškom partizanskom odredu, rad Jovana Soldatovića.

Pored građevina seoske arhitekture, u Čurugu je i jedina tipična panonska vetrenjača na teritoriji Vojvodine, a u pravoslavnoj crkvi je poznati ikonostas — rad Đorđa Krstića. Kraj Žablja, na obali Tise, smeštena je bogata Zavičajna muzejska zbirka.

U Žablju postoji srednja škola osnovana 1976. godine.

Žabalj je u razvijenom poljoprivrednom području. U Žablju su velika šećerana i manji privredni pogoni.

Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine).

 

Previous articleKako neispavanost utiče na ponašanje deteta?
Next articleBlok Save Kovačevića u Vrbasu dobija novo igralište, sportski teren i teretanu