Namirnice koje čiste telo od nikotina

dim
Duvanski dim, ilustracija

Ukoliko se redovno konzumiraju namirnice koje su navedene mogu značajno da pomognu kako bi se iz tela izbacili štetni produkti cigareta:

1. Zeleni čaj

Pušači gube potrebnu tečnost i organizam u tom procesu brže dolazi u stanje dehidracije. Redovnim konzumiranjem zelenog čaja ispraće nikotin iz tela. Naročito je popularan napitak koji se pravi od vode, jedne kašike narendanog đumbira, krastavcem, limunom, nanom i zelenim čajem.

2. Spanać 

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tela, ali isto tako pomaže telu da se reši nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u spanaću.

3. Šargarepa 

Pušenje veoma loše utiče na kožu. Čini je beživotnom i starijom nego što jeste. Ukoliko želite da umanjite ovaj efekat, jedite što više šargarepe. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tela. Šargarepu iscedite u sokovniku pomešanu s jabukom i limunom ili je stavite u salatu.

4. Brokoli, prokelj i kupus 

Ove namirnice sadrže antioksidanse koji čiste telo od brojnih toksina. Potrebno je da se kuvaju što kraće kako biste sačuvali sve njihove kvalitete.

5. Kivi, limun i pomorandža 

Pored vode, nikotin iz tela izbacuje i vitamine A,C i E, koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za kivijem ili pak popijte čašu limunade. Sok od pomorandže takođe veoma dobro hidratizuje telo i čisti telo od nikotina.