Nakon 60 godina Begej napokon plovan

SHARE
Begej napokon plovan
Izvor slike: it.wikipedia.org
Pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić je danas učestvovao u predstavljanju projekata „Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej“, na konferenciji koja je održana u Temišvaru.

Ovaj strateški projekat, vredan je 13,85 miliona evra. Od toga je donacija od strane EU 11,77 miliona evra, koju finansira Interreg – IPA Program prekogranične saradnje Srbije sa Rumunijom.

Po završetku projekta, vodotok Begeja, posle više od 60 godina će ponovo biti plovan i imati rekonstruisane prevodnice u Srpskom Itebeju i Kleku, pristanište i sidrište u Zrenjaninu, kao i biciklističku stazu u dužini od 40 kilometara od Zrenjanina do granice sa Rumunijom.

Drakulić je u ime Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, kao jednog od strateških partnera na ovom projektu izjavio, da zajednički projekat Srbije i Rumunije predstavlja veliko dostignuće u odnosima dve prijateljske zemlje, podstrek za dalju saradnju razvoja, te važan segment politike Pokrajinske vlade jer su, kako je naveo, prekogranični projekti značajan instrument kojim se doprinosi ostvarenju ubrzanog privrednog razvoja AP Vojvodine, što je prioritetni cilj Pokrajinske vlade.

Na projektu revitalizacije Begeja, reke koja izvire u Rumuniji a uliva se u Tisu kod Titela, kao partneri, pored Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, učestvuju i Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“, Županijski savet rumunskog Timiša i Administracija rečnog basena Banat iz Rumunije.