Najzagađeniji vazduh je u Pančevu i Sremskoj Mitrovici, a najčistiji u Novom Sadu

SHARE
Image by Pixource from Pixabay
adsteam seo i izrada web sajta

U Srbiji najzagađeniji vazduh udišu stanovnici Beograda, Niša, Sremske Mitrovice, Kosjerića, Smedereva, Užica i Pančeva dok je on najčistiji u Novom Sadu, ali i Boru, pokazao je godišnji izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine.

Zagađenju najviše doprinose fosilna goriva i saobraćaj, i dobro je što mnoge opštine u Srbiji gase kotlarnice i sa uglja i mazuta prelaze na upotrebu biomase, koja svakako ispušta manje zagađujućih materija, kaže direktor Agencije Filip Radović za Tanjug.

On navodi da građani Srbije osećaju posledice zagađenog vazduha, pre svega tokom zimskih meseci jer postoji veliki broj individualnih ložišta koja tada ispuštaju zagađajuće materije.

Važno da shvatimo koliko je upotreba energije važna i da redukcijom fosilnih goriva i nafte možemo smanjiti nivo zagađenja. Izveštaj je pokazao da se Srbija kreće u dobrom pravcu i neophodno je da ispravimo greške od ranije i edukujemo građane o tome koliki je izazov aerozagađenje za našu civilizaciju„, kazao je Radović za Tanjug.

Ističe da analiza pokazuje da je u Srbiji vazduh umereno zagađen do zagađen u zavisnosti od sredine.

Prošle godine je na teritoriji Subotice i Sremske Mitrovice bio prekomerno zagađen vazduh, slično i u Beogradu. Dok je u Novom Sadu i Boru vazduh bio čist do vrlo malo zagađen, navodi se u izveštaju.

adsteam seo i izrada web sajta