Najzagađeniji gradovi u Evropi su gradovi BALKANA!

SHARE
Zagađenje
Foto: Vestinet.rs Zagađenje vazduha

S dolaskom zime zemlje zapadnog Balkana guše se u smogu usled izduvnih gasova iz mahom vrlo starih automobila i hiljada dimnjaka, piše agencija AFP.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), na spisku 10 najzagađenijih gradova u Evropi pet je na Balkanu, a radi se o Tuzli (BiH), Pljevljima (Crna Gora) i Skoplju, Tetovu i Bitolju (Makedonija).

SZO upozorava da se time nanosi velika šteta privredi i ljudima. Prema istraživanju SZO iz 2016., procenjuje se da je 2010. zagađenje vazduha bilo uzrok smrti više od 37.000 ljudi na zapadnom Balkanu, koji ima 23 miliona stanovnika.

Među jako zagađenima je i Sarajevo, grad koji tokom zime bude potpuno sakriven ispod gustog smoga iz kojeg jedino izviruje televizijski repetitor na brdu Hum. – prenosi Avaz.ba i b92.net

Ujedinjene nacije su u dokumentu iz januara 2018. navele da se u BiH usled zagađenja vazduha „svake godine izgubi 44.000 godina života“.

Povišene vrednosti tog parametra izmerene su i u Beogradu (80 mikrograma), Novom Sadu (71), Subotici (76), Smederevu (94) i Boru (59).

Izvor: Avaz.ba, b92.net