NAJVEĆE SELO U SRBIJI NALAZI SE U SREMU I BROJI PREKO 11 HILJADA STANOVNIKA

Ovo mesto ima oko 12.000 stanovnika, a prostire se na gotovo 6.000 hektara. Oko 4.000 kuća poređano je u više od 50 ulica, od koje su neke duge i pet kilometara. U školi je hiljadu đaka, a sportski i kulturni život je u ekspanziji.

Laćarak je po broju stanovnika veći od 17 opština i od 70 opštinskih mesta u Srbiji i i ima veliki potencijal za samostalnu proizvodnju hrane i razvoj male privrede.

Krajem 20. veka u ovom selu je godišnje tovljeno više od 100.000 svinja. Zbog loših uslova za privređivanje, taj broj je znatno manji, ali se može lako promeniti ako postoji volja da se pomogne srpskom seljaku.

Laćarak – Pravoslavna crkva svetog arhanđela Gavrila

Poreklo naziva

Postoji podatak da je Laćarak u turskim spisima zabeležen kao Lak-Jarak. Lak je reč mađarskog porekla i u prevodu znači „mesto“, a „jarak“ – turska i znači „rov, kanal, opkop“ ili zajedno – „poljsko utvrđenje“.

Sremska Mitrovica: Laćarak i Mačvanska Mitrovica postaju Opštine ...

O poreklu naziva sela postoje i dve legende. Prva kaže da je selo dobilo ime po prvom lađaru koji je pristao uz obalu Save i tu se nastanio. Druga legenda kaže da je u prošlosti ovde postojalo malo pristanište u koje su dolazile lađe, pa je po lađama nastalo ime Lađarak, tj. Laćarak.

Ipak, rasprava koja nastane kada se govori o nazivu ovog sela je samo dokaz da ono postoji duboko u legendama i pričama brojinh meštana. Međutim, ono što je svima zajedničko jeste ljubav prema svom selu.

Istorija

Selo je nastalo još u srednjem veku i čak postoje dokazi da su na prostoru današnjeg Laćarka živeli ljudi iz doba neolita.

Prvi sigurni podaci o Laćarku potiču iz vremena kada se Srem nalazio pod vlašću Osmanskog carstva. Selo je verovatno ostalo pusto u vreme osvajanja Srema, te Osmanlije po uspostavljanju svoje vlasti naseljavaju u Laćarak stanovništvo iz Smederevskog sandžaka, koje je sa sobom donelo filurdžijski status. Tako se javljaju i prvi knezovi u drugoj polovini XVI veka, Pavel Lukac i Ilija Pavel, najverovatnije otac i sin.

Srpski omladinski kalendar beleži 1871. godine da su se, nezadovljni odlukom Marije Terezije kojom je ukinuta Vojna krajina 1745. u Sremu i Bačkoj, neki somborci preselili u Laćarak.

Ovo selo definitivno ima bogatu ali doduše još nedovoljno istraženu istoriju.

Znamenitosti Laćarka

Ambar u Laćaraku se nalazi u ulici 1. novembra broj 174, nastao je krajem 19. ili početkom 20. veka u sklopu šupe i kotobanje. Kao nepokretno kulturno dobro predstavlja spomenik kulture od velikog značaja.

Ambar u Laćarku, foto sajt SANU

Nastao je krajem prošlog ili početkom ovog veka u sklopu šupe i kotobanje. Orijentisan je čeonom stranom prema ulici mada, za razliku od sličnih zgrada, uvučen u dvorište oko desetak metara. Postavljen je na zidane temelje visine oko jedan metar kao i koš odvojen od njega zidanom šupom sa dva lučna ulaza između kojih je masivni zidani stub. Ambar i čardak građeni su od hrastovine u skeletnom sistemu. Ambar je sa ispunom od rezane daske, a čardak sa horizontalno prikucanim rezanim letvama. Dvoslivni krov, pokriven biber crepom, ispušten je nad zabatom ambara i podužnim venčanicama oslonjen na kosnike, a po uglovima markiran dekorativnim gredicama i lajsnama.

Zabat je skromno dekorisan profilisanim pokrivnim lajsnama zakovanim po spojevima ravno rezanih dasaka kojim je zatvoren. Podno zabata je okapnica pokrivena redom drvenih crepova, a ispod nje profilisana daska koja se nastavlja duž venčanice na dvorišnoj strani. Sudeći po ulazu u ambar iz šupe, može se pretpostaviti da je ambar sa čardakom i šupom nastao kao celovit konstruktivni sklop. U protivnom, ambar bi – kao slobodnostojeća zgrada naknadno objedinjena sa ostalim – imao ulaz na čeonoj strani. Nisu izvođeni konzervatorski radovi.

Crkva Svetog Arhangela Gavrila u Laćarku izgrađena je oko 1760. godine. Na datom mestu postojala je starija crkva. Unutrašnje ukrašavanje crkve započeto je 1766. godine. Oslikavanje ikonostasa započeo je Grigorije Davidović-Obšić 1786. godine, a završio Kuzman Kolarić 1803. godine. Poslednja obnova izvršena je 2006. godine.

Unutrašnjost crkve u Laćarku, foto Nevena Uzurov

Ova crkva je jednobrodna građevina barokne osnove s oltarskom apsidom na istočnoj strani i baroknim zvonikom prizidanim na zapadu. Ukrasi su vezani za neoklasicizam. Postoje troje dveri: zapadne, južne i severne.

Crkva Svetog Arhangela Gavrila Laćarak, foto Wikimedia

Rimokatolička crkva u Laćarku je bogoslužbeni objekat župe sv. Ane biskupije Srijemske, sa sedištem u Laćarku.

Crkva je podignuta na temeljima starije građevine koja se zbog starosti, loše gradnje i slabijeg održavanja urušila. Gradnja današnje crkve je započelo 2001. godine prema projektu arhitekte Zdravka Žugaja iz Zemuna.

Rimokatolička crkva Laćarak, foto Wikimedia

Laćarak danas

Ovo selo, danas opština je jedna od najbrže rastućih u poslednje dve decenije. Laćarak je za vrlo kratak period dostigao broj stanovnika skoro duplo veći nego što je imao od svog postanka. S toga dolazimo do zaključka da ovo selo izuzetno prati savremeni trend i razvoj gde najviše dominira stočarstvo i poljoprivreda.

Zahvaljujući svom značajnom progresu Laćarak danas važi za jedno od najvećih sela u Vojvodini i Srbiji.

Фотографија корисника Udruženje Građana Za Bolji Laćarak
Foto: Udruženje Građana Za Bolji Laćarak

Autor: VojvodinaInfo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here