Najveća turistička manifestacija Kikinde „Dani ludaje“ od 9. do 12. septembra

(Banini.rs)
Oglas

Najveća turistička manifestacija Kikinde „Dani ludaje“ ove godine biće održana ranije nego ijednom za prethodnih 35 godina, od 9. do 12. septembra.

Nekada je termin za takmičenje najtežih i najdužih plodova bundeva bio prvi vikend u oktobru, a sada je program pomeren za mesec dana ranije. Razlog je epidemiološka situacija i bojazan organizatora da mere protiv širenja korona virusa mogu da se pooštre, prenose Večernje novosti.

Ova trodnevna turističko-ugostiteljsko manifestacija počinje u petak kada se održavaju različita stručna predavanja o uzgoju tikvi i koncerti etno ili klasične muzike u jedinstvenim ambijentima kakvi su atelje „Terra“ u kome vajari iz čitavog sveta stvaraju jedinstvene oblike od terakote, i suvača – jedan od dva preostala mlina na konjski pogon u Evropi. Subotom je centralna svečanost, već u ranim jutarnjim časova počinje takmičenje u spremanju različitih jela od ludaje. Ovde se pokazuju sva kuvarska umeća i maštovitost u pripremi i aranžiranju hladnih i toplih, slanih jela i poslastica od ludaje, ističe se na sajtu Kikinda turizam.

Nakon toga, sledi finalni deo kada stručni žiri meri čija je ludaja najduža i najteža.

Iz Turističke organizacije Kikinde najavljuju dolazak gostiju iz susednih zemalja, ali i proizvođače bundeva iz Mađarske. Na „Banatskom fruštuku“, kojim Kikinđani dočekuju posetioce, predstaviće se i drugi gradovi iz naše zemlje, Bor i Loznica, ali i Fažana iz Hrvatske, Lopare, Istočno Sarajevo.

Osim takmičenja odajivača najtežih i najdužih tikava, najavljeno je nekoliko koncerata najpopularnijih izvođača narodne, pop i rok, ali i klasične muzike.

Ova manifestacija ima važno mesto u turističkoj ponudi grada i svake godine privlači sve veći broj posetilaca. Manifestacija je uočena i na znatno širem prostoru i medijski praćena. Njene programe poseti oko 50.000 građana Grada Kikinde i gostiju.

android aplikacija
Previous articleSve hrišćanske crkve na svetu istog dana zvone zbog Beograda i ovog događaja
Next articleDanas se obeležava 107. godišnjica Cerske bitke – Slava junacima!