Najugroženija mesta su u BANATU: Sve više praznih kuća u selima nadomak većih gradova

Izvor: Novosti.rs - Z. GRUMIĆ

Opštepoznato je da su u Vojvodini u tom pogledu najugroženija mesta u Banatu.

Da od hronične boljke srpskih sela, konstantnog starenja i polaganog gašenja, pobolevaju i ona u ekonomski relativno razvijenim područjima potvrđuju i primeri naselja na području Novog Sada, u kojima je praznih kuća sve više, jer, kako kažu meštani, stari umiru, a mladi odlaze „trbuhom za kruhom“ u gradove ili u inostranstvo.

Opštepoznato je da su u Vojvodini u tom pogledu najugroženija mesta u Banatu, ali primeri Stepanovićeva ili Kovilja pokazuju da takva „dijagnoza“ važi i u ostalim delovima pokrajine.

– Naše selo je na lepom mestu, na sredini puta od Novog Sada do Vrbasa. Imamo vodovod, kanalizaciju, gas, osnovna škola je potpuno opremljena, ali šta to vredi kad mladi beže u grad, a poslednjih godina sve više odlaze i u druge države, za poslom i boljom zaradom – kaže za „Novosti“ Veljko Abramović, predsednik Mesne zajednice tog naselja koje iduće godine slavi vek od postanka.

Zbog te migracije sad u tom selu, koje su posle Prvog svetskog rata osnovali solunski dobrovoljci, đaci prvaci se mogu prebrojati prstima jedne ruke a u drugom razredu „osmoletke“ je tek 15 učenika pa je jedna od dve učiteljice, nažalost, prekobrojna, dodaje Abramović.

U Stepanovićevu, prema nezvaničnim podacima, ima oko 780 domaćinstava, a procenjuje se da je oko 30 kuća prazno.

A u Kovilju, selu lociranom neposredno između Dunava i auto-puta Beograd – Novi Sad, situacija je nešto povoljnija u pogledu brojnosti đaka, ali i u tom mestu, sa skoro 6.000 stanovnika, ima stotinak napuštenih kuća koje njihovi vlasnici žele da prodaju, napominje Mladen Vernački, predsednik Mesne zajednice.

– Kod nas nije tako strašno kao u Banatu, selo živi, ali bilo bi dobro da se mladi naseljavaju u Kovilj, da kupuju kuće koje uz malo ulaganja mogu lepo da se urede. Placevi su veliki, od 20 do 30 ari, što pogoduje povrtarstvu kao i drugim poslovima – ističe Vernački.

Oba sagovornika „Novosti“ saglasna su da bi jačanje podrške države mladim bračnim parovima pri kupovini seoskih kuća značajno ublažilo problem odumiranja naših sela.

CENE KUĆA

Za kuću u Kovilju treba izdvojiti od 10.000 do 30.000 evra, ali ima i onih koje su znatno skuplje. – U Stepanovićevu je malo teže prodati odnosno kupiti kuću, jer su im cene od 15.000 do 20.000 evra za one najjeftinije. Pre tri, četiri-decenije u selu je izgrađeno oko 200 novih kuća, pa su verovatno zato malo skuplje od onih starih – tvrdi Abramović.

PODSTICAJI VLADE

Više od 240 žena u Vojvodini postale su suvlasnice seoskih kuća, u okviru projekta namenjenog mladim bračnim parovima za koji je Pokrajina u proteklih pet godina izdvojila 241 milion dinara, a ta bespovratna podsticajna sredstva raspoređena su kroz šest konkursa. Uvođenje slične mere i u Gradu Novom Sadu predložila je tih dana opoziciona SRS.

 

Izvor/autor: Novosti.rs – Z. GRUMIĆ