Najtužnija slika koju ćete videti danas

Oglas

Na slici vidite bacanje Srba pod led u Novom Sadu pre 80 godina. Tada je u Novom Sadu i Šajkaškoj sprovođena mađarska racija.

Samo tokom januara 1942. godine za tri dana ubijeno je preko 2000 Novosađana i bačeno u Dunav pod led, kao što vidite na slici.

Jedina krivica ubijenih je što su bili rođeni kao Srbi i Pravoslavci i što su posedovali imovinu. Pored Srba, ubijen je i jedan broj Jevreja i nešto manje Roma.

Čitava racija u Šajkaškoj (južnoj Bačkoj) i Novom Sadu organizovana je od strane mađarskih honvedskih okupatora pod komandom regenta Mikloša Hortija. Povod za raciju bio je pronalazak 17 pušaka kod Srba Šajkaša, kojima je vojnički poziv u krvi. Ti ljudi su potomci srpskih graničara i tvoraca Vojvodine Srbije koji su slomili zube mađarskoj revoluciji iz 1848. godine. Pamtili su to Mađari i znali da im Srbi Šajkaši neće dugo trpeti okupaciju i zato su rešili da u teroru održe svoju strahovladu.

Međutim, pravi cilj racije je bila kampanja etničkog čišćenja usmerena protiv srpskih i jevrejskih civila (uključujući žene, decu i stare), kao i pljačka njihove imovine. Iz danas dostupnih izvora vidimo da je racija planirana znatno ranije i da je akcija razoružavanja u Šajkaškoj samo iskorišćena kao izgovor za sprovođenje planiranog genocida.
Skoro sva mesta u Šajkaškoj su bila zahvaćena racijom, a najviše Čurug, Gospođinci, Šajkaš, Đurđevo, Mošorin, Titel, Lok, Gardinovci, Vilovo, Žabalj, Bečej, Srbobran, Temerin i Novi Sad. Ukupno je ubijeno oko 4000 hiljade civila, uključujući skoro 1000 žena i 500 dece.

U raciji su učestvovali mađarska vojska i žandarmerija, kao i mađarska državna kraljevska policija u Novom Sadu. Na žalost, i pojedini novosadski Mađari su učestvovali u masovnim ubistvima svojih sugrađana i išli od ulice do ulice i izvodili ljude iz svojih kuća koji su kasnije ubijani i bacani pod led u Dunav.

Svi neposredni izvršioci zločina su odlikovani mađarskim “Krstom narodne odbrane“ (Nemzetvedelmi Kerest) kao i “Spomenicom južnih krajeva“ (Del-videki Emlekerem).

Ne smemo zaboraviti raciju u Novom Sadu i Šajkaškoj i dok je Srba imamo dužnost da se sećamo svih žrtava genocidne racije!

(Facebook/Istorija Srba)

android aplikacija
Previous articleTitove dugove vraćaćemo do penzije
Next articleSrbija uzima zajam za unapređenje brzog interneta u selima

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here