Najstariji hotel na svetu ima 13 vekova i dalje prima goste! Znate li koji je najstariji hotel u SRBIJI?

Piksabay

Prvi hotel u Srbiji izgradio je 1843. godine Miloš Obrenović na uglu ulica Kralja Petra i Gračaničke, na mestu gde je bio „Cincar han“. Dobio je ime „Kod jelena“, po bronzanoj glavi jelena na ulazu, a preimenovan je u „Staro zdanje“.

Trenutno u Srbiji za nasjtarije hotele važe „Moskva“, „Ekscelzior“, „Bristol“, „Kasina“…, ali i hotel „Beograd“ u Čačku koji radi od 1900. godine.

I dok se u Srbiji oduševljavaju novim zdanjima, u drugim zemljama diče tradicijom.

Zvanično, najstariji hotel na svetu je „Keiunkan“ u Japanu koji ima sertifikat od „Ginisa“ da radi već 13 vekova, a vodi ga 52. generacija porodice Mahito koja se bavila trgovinom svile. Hotel ima samo 37 soba, ali je cena noćenja oko 400 evra i glavna prednost su topli izvori i mir u podnožju planine Fudži koji nudi.

„Hotel Interlaken“, Švajcarska

Najstariji u Švajcarskoj, a možda i u Evropi je hotel „Interlaken“ kojije izgrađen 1323. godine. Ovo je i danas izuzetno luksuzan hotel koji je u 21. vek „zakoračio“ sa vrhunskom uslugom, japanskim vrtom i šik enterijerom. U njemu je spavao Lord Bajron.

„Hotel Albergo del Sol al Panteon“, Rim

Najsatriji hotel u Italiji nalazi se na granici sa Austrijom, a u Rimu je to hotel „Albego de Panteon“ koji radi od 1467. godine. Danas je veoma skroman, jer su sobe male, ali je lokacija vrhunska, pa je popularan kao i prvog dana.

Sohotel, NJujork

Iako je srpskim turisitma najzanimljiviji hotel „NJujorker“, jer je u njemu živeo Nikola Tesla, najstariji je „Sohotel“, izgrađen 1805. godine. Na početku su se tu okupljali gangsteri, žene sumnjivog morala i pijanice, a danas tu ručaju hipsteri.

Hotel d’Luvr“, Pariz

Možda je „Džorž Peti“ poznatiji, ali najstariji hotel u Parizu je izgrađen 1855. godine „Hotel d’Luvr“ za aristokrate i sofisticirane putnike. Imao je 700 soba i pretvoren je u šoping mol, pa je hotel je preseljen malo dalje. Najstariji hotel u Francuskoj „Šato la mune“ nalazi se u Bordou.

„Pera Palas“, Istanbul

Najstariji hotel u Istanbulu izgrađen je 1892. godine i bio je među prvim zgradama koja je imala električnu struju i tekuću vodu. NJegova slava je ovekovečena u knjizi „Ubistvo u Orijent ekspresu“, jer je u njemu, zaista, spavala Agata Kristi.  U svakoj sobi je boravila neka slavna ličnost, pa i Tito. Vlasnik je bio ministar policije koji je ubijen ispred njega zbog direktne umešanosti u genocid nad Jermenima. Hotel je renoviran, ali stari, gvozdeni lift i danas radi.

„Cum Roten Ber“, Frajburg

Verovali ili ne, ali najstariji hotel u Evropi ima pastelnu fasadu i nalazi se u nemečkom Farjburgu. U prevodu ime hotela je „Kod crvenog medveda“, a promenio je 50 vlasnika od 13. veka. Pošto se nalazi u vinskom regionu osnovan je kao gostionica u kojoj su se ljudi okupljali, pili, a putnici i prenoćili. Danas je turisitčka atrakcija, pogotovo što se nalazi kod Crne šume.

Srbija i srpske zemlje na Balkanu: Znameniti vladari – Knez Mutimir

Autor: A. Mikita -MagazinNovosti.rs