Najnovija prognoza meteorologa najavljuje PROMENE od petka

Pixabay
Oglas

U svojoj najnovijoj vremenskoj prognozi meteorolog Đorđe Đurić za sredu najavljuje temperature i do 40 stepeni!

U sredu ponegde i do 40°C, a onda nam od petka stiže dugoočekivano i nešto duže osveženje sa pljuskovima i znatno prijatnijim temperaturama, navodi Đurić.

U utorak i sredu očekuje se još toplije vreme u odnosu na ponedeljak. Pod uticajem grebena sa jugozapada, koji će se sa severa Afrike pružati preko Mediterana i Balkanskog poluostrva, očekuje se advekcija vrele vazdušne mase i to u sklopu jugozapadnog visinskog strujanja. Istovremeno, u sredu se sa Atlantika preko severozapada Evrope očekuje premeštanje ciklona, a u sklopu njega premeštaće se i hladni front. Ciklon i hladni front će ispred sebe usloviti dodatni priliv vrelog vazduha sa severa Afrike do našeg područja, a veoma topla vazdušna masa stići će sve do severoistoka Evrope, oblasti Baltika i severa Rusije. Sa južnim strujanjem osim dotoka vrele vazdušne mase sa severa Afrike, iz oblasti Sahare, višim slojevima atmosfere stići će i čestice pustinjskog peska iz Sahare, što je potpuno prirodna pojava, ali i vrlo česta pojava ovog leta, što nakon padavina može biti vidljivo na vozilima.

Dakle, u utorak i sredu u Srbiji sunčano i vrelo. Maksimalna temperatura u utorak od 34 do 38°C, u Beogradu do 37°C, a u sredu će biti najtoplije, uz temperture od 36 do 40°C, u Beogradu do 39°C. Osim u Beogradu, tropske noći očekuju se narednih dana i u mnogim drugim predelima Srbije, pre svega na severu Srbije, u Vojvodini i u košavskom području. U prilog tome ići će i pojačani južni vetrovi, a u košavskom području i jak jugoistočni vetar koji se očekuje tokom srede, pa se u noći između utorka i srede u Beogradu, na jugu Banata i u košavskom području očekuje da minimalna temperatura ostane iznad 25°C.

Vremenska prognoza za vikend

U petak i tokom vikena Srbije će biti pod uticajem snažnog visinskog ciklona, koji će se sa centralnog Mediterana premeštati preko Jadrana i dalje preko Balkanskog poluostrva prema oblasti Karpata i dalje prema severoistoku. U petak će Srbija biti u prednjem delu ovog sistema, uz jugozapadna strujanja i dalje uz visoke temperature. Za vikend će ovaj ciklon usloviti advekciju znatno svežije vazdušne mase sa severozapada i uspostaviće se severozapadno visinso strujanje, a maksimalne temperature u mnogim predelima opašće ispod 30°C i biće od 25 do 30°C.

Pod uticajem ciklona, u petak i tokom vikenda u većem delu Srbije očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Biće uslova i da se razvijaju snažni konvektivni oblaci (oblaci vertikalnog razvoja), tj. kumulnimbusi, što bi dovelo i do jačih grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima.

Kako su u prethodnom periodu padavine u Srbiji bile neravnmomereno raspoređene, očekivane padavine došle bi u poslednji čas kao spas od suše u predelima gde je zabeležen deficit padavina. Pre dve večeri Požegi je snažna grmljavinska oluja sa gradom donela preko 90 mm kiše po kvadratnom metru u veoma kratkom vremenskom intervalu, što je količina padavina koja u proseku padne tokom najkišovitijeg meseca, na drugim ne tako udaljenim lokacijama nije pala ni kap kiše.

Dakle, ukoliko padavine tokom sledećeg vikenda podbace u predelima sa deficitom padavine, biće ogromnih posledica u poljoprivredi.
Previous articleSlovenija u fokusu na Festivalu evropskog filma Palić
Next articleUhapšen opasni terorista, traže ga od 2012.