Najmlađi KOVID pacijent ima osam DANA

Pixabay

U Kliničko-bolničkom centru „Dragiša Mišović“ najkritičniji pacijent, sa obostranom upalom pluća, ima samo 15 godina, a najmlađi pacijent je star osam dana.

Deca i adolescenti, kako navode u toj bolnici, imaju nešto teže kliničke slike nego prošle godine, a primećuje se da je faktor rizika kod najmlađih bolesnika gojaznost.

Pedijatar i pulmolog u KBC „Dr Dragiša Mišović“ prof. dr Zorica Živković je izjavila da se od januara povećao broj pacijenata, kada je reč o dečjoj populaciji.

Živković je u Jutarnjem programu RTS rekla da upala pluća sada nastupa za nekoliko dana, i da se rendgenska slika promenila, što bi moglo da se tumači novim sojem i kombinacijom virusa.

Profesorka je navela da su u KBC „Dr Dragiša Mišović“ u najvećem broju smešteni adolescenti, ali da ima i malih beba koje su uvek enigma i ne mogu se prepustiti kućnom lečenju.

Simptomi kod mladih pacijenata su dugotrajna temperatura, suv kašalj i otežano disanje, ali deca, kako je istakla, dobro reaguju na terapiju.

„Za sada, osim kiseonične potpore, koja im je potrebna, mislim da ostalu terapiju sasvim dobro podnose. Sa kiseonikom je nekada dobro, pa nekad nije, imamo dane kada osciliraju, to je dosta neobično“, rekla je profesorka Živković.

Istakla je da je najmlađi pacijent dete staro osam dana, koje je sinoć primljeno u bolnicu, u kojoj se leči 25 adolescenata i dece. Najviše je onih koji su stari između 14 i 18 godina.

Profesorka Živković je napomenula da se primećuje da je faktor rizika kod mladih gojaznost.