Najmanje naseljeno selo u Banatu i Vojvodini? – „Dve ulice i prazne kuće“

Ilustracija - Selo - Vojvodina - Pixabay

Busenje je najmanje naseljeno selo u Banatu i Vojvodini. Pre poplave imalo 103 stanovnika, a prema poslednjim informacijama od tri godine, jedva 50.

Ovo maleno naselje uz rumunsku granicu, u srednjobanatskoj opštini Sečanj, pre deset godina imalo je 103 žitelja, a poslednje imfomacije kada je nastala reportaža „Novosti“, tada ih je bilo 5, što je opravdano nosilo naziv najmanjeg sela u Banatu, možda i u Vojvodini.

Stradalo je u poplavama aprila 2005, kada se izlio nabujali Tamiš i potopio Busenje zajedno sa susednim Jašom Tomić. Zahvaljujući solidarnosti šire društvene zajednice i pomoći koja je pristizala sa svih strana, selo je obnovljeno u rekordnom roku. Izgrađene su nove kuće, crkva i dom kulture, prvi vodovod od postojanja naselja… Ali, umesto da to omogući prosperitet, vrati ljude i život, Busenje je posle jedne decenije bukvalno prepolovljeno. Da li su naša sela osuđena na odumiranje?!

Autor: Sl. Pašić

**Razgovor sa meštanima sela reportera lista „Novosti“ još 2015. godine;

– Vidite ovu veliku, novu zgradu preko puta. Izgrađena je nakon poplave za komšinicu koja se ranije udala u obliženjem selu i otišla. U kući, koja ima dva kupatila, niko nije boravio nijedan dan… Nudi se na prodaju, za 5.000 evra, ali nema zainteresovanih – kazuje Andraš Hecei (71) i nabraja koje su sve novoizgrađene kuće neuseljene u Busenju, pa su se pretvorile u omiljeno stanište divljih golubova.

Ovaj čovek čitav život proveo je u Busenju, koje je posle Drugog svetskog rata imalo oko 300 stanovnika i bilo među naprednijim u tadašnjem Jašinskom srezu. Počeo je kao sluga, a danas ima nekoliko kuća i maksimum zemlje, farmu sa 150 krava, zrenjaninskoj mlekari dnevno isporučuje preko 1.000 litara mleka…

Stanovnici su uglavnom mađarske narodnosti, a od dve izbegličke familije, koje su došle devevesetih iz Hrvatske, ostala je ona od Božanića. Postoje dve ulice – glavna i sporedna! Nema kafane, ali ni prodavnice, lekara, apoteke… Po sve se mora u Jašu Tomić, Sečanj, ili 50 km udaljeni Zrenjanin…

To su informacije koje je uspeo da pribavi Sl. Pašić kada je 2015. posetio još jedno selo u Vojvodini koje odumire…

Mrtvo selo usred Vojvodine