Najisplativiji sistem obnovljive energije zahvaljujući solarnim panelima

Pixabay

Najisplativiji sistem obnovljive energije zahvaljujući solarnim panelima

Crpeti energiju solarnim putem jedan od najaktuelnijih i vodećih načina za prikupljanje i potrošnju nepresušnih izvora. Dugim spregom analiza i istraživanja rezultiralo je činjenicu da je najefikasnije prikpljanje energije preko solarnih panela. 

Pre svega zato što je solarna energija obnovljivi izvor energije i stoga je očigledno da je ono prvi izbor velikih kuća, kompanija, fabrika, a tako i privrednika i poljoprivrednika kao i individualaca koji intalaciju zahtevaju u svojim kućama i/ili vikendicama.

U modernom svetu sve je veća uloga i značaj korišćenja obnovvljive energije, a dokaz tome je njena česta upotreba u novim tehnologijama, a poznato je da sve više timova stručnjaka i naučnika učestvuje u njihovoj izradi.

Bilo da želite da smanjite regularnu potrošnju električne energije kod svoje kuće ili želite da umanjite crpljenje sturuje u vodosnabdevanju bašte ili polja rešenje možete pronaći u instalaciji solarnih panela.

Korišćenje prirodnih resursa odveka je bio najvažniji princip održavanja životnog veka u antička vremena. Danas, modernizacijom čovek ne beži od prirode već nove tehnologije udružuje s prirodom kako bi stvorio najpraktičnije izume za što efikasniji život i proizvodnju.

Razlog zašto sve više poljoprivrednika koristi solarni sistem navodnjavanja leži u njihovoj ispativosti i uštedi koju donosi na duge staze

Koliko možemo koristiti prirodne resure, to je neisrpna tema, a koliko možemo koristit sunce u našem poljoprivrednom poslovanju – tu nastupa “solarno navodnjavanje”.

Solarno navodnjavanje će obezbediti vašim biljkama dovoljno vode tokom letnjih dana, a primena sunčeve energije postaje sve glavni izvor poljoprivrednog procesa.

Pixabay

Navodnjavanje crpeći sunčevu energiju koristi se u različitim vidovima biljne proizvodnje na mestima gde nije prisutna električna mreža i gde ne postoji adekvatan način napajanja samog sistema. Sistemi solarnih crpnih stanica mogu da se koriste u izolovanim atarima i smanjuju potrebu za dizel pumpama i gorivom koje ih pokreće, kao i kompletnim održavanjem koje sa sobom nosi takav jedan sistem. Međutim, takav scenario nije jedini izbor korišćenja ovog metoda, već ga koriste i oni koji znatno žele da smanje utrošak električne energije u cilju veće isplativosti i ekološke predanosti u svojoj proizvodnji.

Solarno navodnjavanje se koristi za snabdevanje vodom uz niske troškove. Pokretanje i rad solarne pumpe obezbeđuju solarni paneli, koji sunčevu svetlost pretvaraju u električnu energiju.

Solarne pumpe pogodne su za primenu gde nije dovedena električna mreža, a postoje izvorišta vode u okruženju: bunari, podzemne vode, potok, kanal, reka ili jezero.

Kao što su poljoprivrednici pronašli pravi način u navodnjavanju svoj polja i uštedi električnog i pogonskog goriva, tako rešenje postoji i za druge koji istim putem žele da crpe energiju u cilju grejanja.

Benefiti i uštede poljoprivrednika i zemljoposednika korišćenjem solarnog sistema navodnjavanja

Benefiti i ušteda kod priemne solarnih pumpi

Prednosti solarnih pumpi za navodnjavanje u odnosu na konvencionalne električne pumpe su brojne;

 1. Solarne pumpe za vodu ne zahtevaju nikakvo gorivo ili struj
 2. Dovoljna je jedna instalacija, a nakon toga pumpe ne zahtevaju ponovljene troškove električne energije ili goriva
 3. Solarne pumpe nemaju probelma sa uticajem struje (nizak napon ili jednofazni problemi)
 4. Mogu se instalirati u udaljenim područjima gde električna energija nije dostupna ili je nemoguće dopremiti gorivo za pogon
 5. Niski troškovi održavanja (solarne pumpe za navodnjavanje imaju manje pokretnih delova u poređenju sa pumpom na dizel pogon i time imaju manje šanse za habanje i kvarove)
 6. Ne zahtevaju nikakva otrebna maziva za rad
 7. Ne postoji mogućnost za kontaminaciju vode i zemljišta zbog maziva ili ulja koje se NE koristi kod solarnih pumpi
 8. Ekološki prihvatljivo
 9. Jednostavne su za rad
Solarno grejanje sve više postaje glavni izbor velikih proizvođača, privrednika, farmi i hala

Princip rada solarnog grejanja

Solarno termičko grejanje u principu radi na absorbciji toplote preko sunčevih zraka. Adekvatan predmet absorbuje sunčevu svetlost, tačnije toplotu sunčevog zračenja, kojom se potom voda u tom predmetu zagreva. 

Pixabay

Solarno grejanje se zasniva na sledećim koracima:

 1. Kolektori absorbuju sunčevu svetlost putem absorbera. Poseban prenosni fluid u cevima kolektora se zagreva.
 2. Pumpa tera fluid u izmenjivač toplote solarnog rezervoara tople vode.
 3. Toplotna energija se prenosi na vodu u rezervoaru za pripremu tople vode.
 4. Ukoliko sunčevo zračenje nije dovoljno za zagrevanje vode, uključiće se dogrevanje konvencionalnim sistemom grejanja do zadate temperature.

Solarni termalni sistem, u zavisnosti od konstrukcije, snabdeva u proseku godišnje oko 60% potrebne energije za pripremu potrošne tople vode, što je prema godišnjoj računici ogromna ušteda. 

Ono što je najvažnije jeste instalacija odgovarajućeg sistema za dom ili vikendicu, zato se predlaže krajnja komunikacija i savetovanje sa stručnim osobljem kako biste došli do najboljeg mogućeg plana koji će kasnije postati idealno rešenje za uštedu i primenu solarne energije.

Solarni paneli imaju dugačak životni vek

Solarna energija je obnovljivi izvor energije i baš zato je glavni izbor svakog sistema. Eksploatisanjem sunca jednako koristimo prirodne izvore i ni na jedan način ne štetimo u ekološkom smislu.

Solarni paneli imaju garantovane performanse rada. Nakon isteka 25+ godina, solarni paneli i dalje zadržavaju preko 80% svojih početnih performansi.

Pixabay

Solarna energija je čovekov pravi izbor za zdravu sadašnjost i budućnost! Uključite se i vi u čiste tokove nove energetske revolucije. Neka vaša firma ili domaćinstvo bude primer ekološki svesno razvijenog sistema i uštedita u porekomernoj potrošnji električne energije.

Ukoliko su Vam potrebne informacije, imate još pitanja ili tražite savet u izgradnji i instalaciji solarnih elektrana, solarnog i mobilnog navodnjavanja posetite sajt TurnKeyProject kompanije ovde.

Solarni paneli ekološki, savremen i isplativ detalj na krovovima kuća

Solarni paneli za proizvodnju struje za vikendice,brodove i ostale lokacije gde mreža ne postoji ili u želji smanjenja prekomerne potrošnje električne energije.

Sve više vidimo krovove kuća i zgrada koji su ujednačeno i precizno ukrašeni solarnim panelima. Takva učestala rešenja su dizajnirana zarad i u cilju korišćenja sunčeve energije i istovremene uštede u potrošnji električne energije. Veliki broj kompanija domaćih i stranih u našoj zemlji prelazi na ovaj ekološki vid sabdevanja energijom u kojoj dokazano leži isplativost.

Gledajte ekološki u budućnost TKP Energy