Najavljeno smanjenje brzine na Jutjubu

Pixabay/Ilustracija

Google je, posle Netflix, najavio smanjenje brzine na Youtube kako bi se izbegla blokada interneta u Evropi zbog povećanog korišćenja u vreme pandemije koronavirusa.

Nakon razgovora direktora Google Sandara Pičaja, direktorke Youtube Suzan Vojčicki i komesara Tijerija Bretona, obavezali smo se da privremeno prebacimo sav saobraćaj na standardne parametre„, saopštio je jedan portparol kompanije Google.

On je objasnio da ljudi idu na Youtube zbog novosti koje postavljaju vlasti, obrazovnog sadržaja i uspostavljanja veza u vreme pandemije koronavirusa.

Primenili smo mere kako bismo automatski prilagodili naš sistem tako da koristi manji mrežni kapacitet„, objasnio je portparol.

Nastavićemo da radimo sa vladama zemalja članica i mrežnih operatera kako bi se na minimum smanjili ograničenja nametnuta sistemu, pružajući dobro iskustvo korisnicima„, dodao je portparol Google.

Netflix je u četvrtak doneo odluku o smanjenju opterećenja interneta u Evropi u narednih 30 dana.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton pozvao je u sredu striming platforme i operatere da preduzmu mere kako bi se smanjio pritisak na internet, a u cilju olakšavanja rada na daljinu tokom izolacije koja je uvedena u evropskim zemljama zbog širenja koronavirusa.

Evropska komisija je od Netfliksa i ostalih zatražila da ukine HD kvalitet i da omogući prikazivanje sadržaja samo u SD kvalitetu do daljeg.

 

Autor: Beta