Najavljeno poskupljenje cigareta od 1. februara

Od 1. februara najavljeno je poskupljenje cigareta pojedinih proizvođača jer je u januaru došlo do još jednog skoka akciza.

U skladu sa skokom akciza, cenu paklice su povećale i duvanske kompanije.

Državni namet na duvan skuplji je za 1,5 dinara, kako propisuje akcizni kalendar. Povećanje akcize od 1,5 dinara ne znači toliko povećanje troška. To svaki put poveća cenu paklice za šest do sedam dinara, jer sa rastom cene paklice raste i proporcionalna akciza, koja čini 33 odsto, a sa tim veći je i trošak za porez na dodatu vrednost.

Zbog toga će cena paklice biće uvećana za 10 dinara.

Od 2017. godine potrošači nisu osetili samo jedno pomeranje akciza. Sva ostala povećanja državnih zahvatanja duvanska industrija je prosledila u nove, više cenovnike. U potrošačkim organizacijama ne veruju da će duvandžije veći državni namet preuzeti na sebe, jer, kako kažu, niko se ne odriče zarade.

Tako će od 1. februara cigarete kompanije „Filip Moris“ biti za deset dinara skuplje, pa će Bond koštati 250 dinara, Chesterfield 270, Eve 120 koštaće 360 dinara, L&M 260, Marlboro Red i Gold 340, Marlboro Touch 300, a Parliament 380 dinara.

 

Izvor: 021.rs