Najavljen početak gradnje beogradskog metroa

Pixabay

Komercijalni ugovor za izradu studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa potpisan je danas, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekat izgradnje metroa potpisan je između Grada Beograda, JKP „Beogradski metro“ i kompanije „Ežis“.

„Danas smo svedoci potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa, kojim realizujemo donaciju vlade Francuske i započinjemo realizaciju najveće infrastrukturne investicije u ovom delu Evrope, vredne šest milijardi evra“, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kako je saopšteno, ona je zajedno sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkonijem prisustvovala potpisivanju ugovora.

Dodala je da će studija izvodljivosti biti gotova za godinu i po dana, kada će započeti izgradnja metroa dugog 60 km, sa 60 stanica.

„Beogradski metro jedan je od najzahtevnijih projekata kojem pristupamo i ne bi bio moguć da nema dobrih odnosa između Srbije i Francuske, zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i Emanuelu Makronu“, rekla je ona.

Dodala je da ovaj projekat zahteva najbolje kompanije i stabilnu vladu koja će ga realizovati.