Na teritoriji Beograda otkriven ptičji grip kod labudova!

Foto: Vojvodina Info - Narcisa Božić
Oglas

Prisustvo virusa pričjeg gripa potvrđeno je kod uginulih labudova na teritoriji Zemuna, u Borči i na lokaciji Kovilovo, objavila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Radi se o pod-tipu kod divljih ptica H5N8, a prisustvo je potvrđeno kod labudova koji su na prostoru Zemuna uginuli 1. oktobra a u Borči i Kovilovu 6. oktobra.

Kako se navodi Uprava za veterinu je donela Rešenja kojim su utvrđene mere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od ove zarazne bolesti kod divljih ptica, da bi se ona suzbila i sprečilo širenje.

– Zaraženim područjem u skladu sa Rešenjem smatra se područje od najmanje tri kilometra u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 km u poluprečniku od lokacija na kojima su pronađene uginule ptice – objavljeno je na zvaničnom sajtu Uprave.

U rešenju se ističe da avijarna influenca (ptičji grip) nije zoonoza, odnosno da se ne prenosi sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se prenese na domaću živinu.

Preventivne mere su aktivni i pasivni nadzor, kontrola zdravlja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje živine u objekte, sprečavanje kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima.

Radi sprečavanja širenja, obavezna prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama.

Dodaje se da je obavezna i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

– Za vreme trajanja mera zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet živine, jaja, mesa i iznutrica poreklom od živine sa zaraženog područja – saopštila je Uprava, a na njihovom sajtu može se pogledati detaljno uputstvo za uzgoj živine tokom trajanja mera.

Smenjena direktorica Doma zdravlja u Sremskoj Mitrovici – Novi direktor je dr Adil Elhag

(ekapija.com)

Previous articleZdravlje krvnih sudova je samo jedan od brojnih razloga zbog kojih bi češće trebalo da koristite beli luk
Next articleU Srbiju stigao „Pancir-S“ iz Rusije