Na svakih 10 dana u Srbiji strada jedna žena

SHARE
nasilje
foto:profimedia/ilustracija

Samo tokom ove godine 29 žena je ubijeno u porodičnom nasilju,

a stručnjaci skreću pažnju na činjenicu da je dom u kome žena živi za nju najmanje bezbedno mesto; da su kazne koje se izriču nasilnicima veoma blage i najčešće uslovne i da je mali broj ubijenih žena tražio pomoć istitucija države.

Iako je u prvih godinu dana primene zakona o sprečavanju nasilja u porodici izrečeno oko 10.000 hitnih mera udaljenja nasilnika iz kuće, odnosno zaštite žrtve, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević ističe da su u unutrašnjosti Srbije lični odnosi jači od svakog zakona – piše Politika.rs

Kada živite u malom mestu u kome se svi međusobno poznaju i povezani su komšijskim, kumovskim, prijateljskim i rodbinskim vezama, verovatnoća da će policija doći u kuću žene koja je prijavila nasilje da privede domaćina izuzetno je mala. Čak i ako nasilnik bude uhapšen, i provede u pritvoru mesec dana, on se vraća u istu kuću i često pravi proslavu sa muzikom kako bi pokazao celom selu, a pre svega ženi, ko je gazda i koliko je moćan. Podatak da većina ubijenih žena nije prijavila nasilje govori o tome da one nisu imale poverenja u institucije ili da su se plašile reakcije nasilnika – izjavila je Vesna Stanojević.

Istraživanje Mreže žena protiv nasilja

U prilog ovoj tezi govori i najnovije istraživanje Mreže žena protiv nasilja, koje je pokazalo da su u periodu od 1. januara do 30. juna od 20 žena koje su ubijene u porodično-partnerskom kontekstu, samo njih četiri prijavile nasilnika.

Dve su pretučene do smrti, a jedna ubijena puškom, dok su tri žene usmrćene na druge načine. Deset žena ubijeno je u domu koji su delile sa nasilnikom, pet u sopstvenoj kući ili stanu, dve u domu nasilnika, a tri u drugim prostorijama. Analiza starosti ubijenih žena pokazala je da najveći broj njih ima između 56 i 65 godina, a zbog ovih ubistava 26 dece je ostalo bez majke.

Među osuđenim presudama najviše je bilo uslovnih osuda, koje su i dalje dominantna krivična sankcija za nasilje u porodici. Najviše zatvorskih kazni izrečeno je na period od 6 do 11 meseci, najduža kazna iznosila je tri godine i osam meseci, a najkraća 48 dana.