Na slavnog glumca PUCALI U BEOGRADSKOM KAFIĆU

www.jutarnjiglasnik.info
Tokom mračnih 90-ih godina prošlog veka kriminal je uveliko vladao u Beogradu, a osobe mešanog porekla (srpsko-hrvatsko-bošnjačkog) posebno nisu bile dobrodošle gotovo nigde, piše Srbija Danas.

Jedna scena, koja se odigrala upravo u beogradskom kafiću, zauvek će ostati urezana u pamćenje jednih od najpopularnijih glumaca sa ovih prostora Radetu Šerbedžiji i Branki Katić.

Poznato je da Rade potiče iz srpske porodice koja je živela u Hrvatskoj, te je zbog toga posebno bio na meti i jedne i druge zaraćene strane.

U Hrvatskoj smatran je Srbinom, u Srbiji Hrvatom.

Kao već formirani glumac i profesor na Akademiji, Rade se zbog incidenta sa beogradskim kriminalcima zauvek iselio sa ovih prostora.

U momentu kada je slavio rođenje svoje ćerke, koju je dobio u drugom braku sa Lenkom Udovički, dvojica kriminalaca pucali su na njega.

O tom užasnom događaju, ovako je svedočio.

– Ušao sam sa svojom studentkinjom Brankom Katić i Darok Šuković i sa mojim drugarom Andrejom Popovićem u klub „Nana“ koji se nalazio nedaleko od stana roditelja moje žene Lenke, gde sam tada stanovao. Najpre smo te večeri, maja 1992. godine proslavljali u Klubu književnika rođenje moje ćerke Nine. Kada smo ušli, za jednim stolom su sedela 3 mladića i bili su pod dejstvom alkohola. Odmah su krenuli da mi dobacuju: Izdajico jedan srpski, idi Tuđmanu, psovali su mi majku i tako dalje. Došao sam do šanka, a dečko koji je tu radio mi je rekao da je bolje da odemo, jer su oni pijani i naoružani. Mi smo taman ispili piće, kad mi je odjeknuo pucanj iznad glave – metak se zabio u plafon.

Okrenuo sam se i video da su dvojica držala za ruku mladića koji je pucao. Bio je pijan. Jedina vrata su bila pored njih i morali smo tu proći. Rekao sam Branki: Samo polako, bez straha. Dok smo prolazili pored njih, ovaj što je pucao dobacio mi je šapućući: Rade, je*em ti majku – ispričao je glumac svojevremeno i dodao da isprva nije ni shvatio šta se desilo:

– Izašli smo, seo sam u auto, došao kući – to je bilo tri stotine metara dalje – natočio viski i tek tada su mi klecnula kolena. Tek tada kad je adrenalin pao, shvatio sam šta se dogodilo tada.

Nakon ovog incidenta glumac se sa porodicom seli u Ameriku, gde gradi uspešnu karijeru i stiče svetsku slavu.

 

Autor: Srbija Danas