Na severu Bačke rod jabuke slab, ali izvoz odličan

0
52

Proizvođači jabuka sa severa Bačke ove godine suočili su se sa mnogim ekstremnim uslovima. Prvo sa onima koje je postavila priroda: kasni mraz i dugotrajna suša gotovo su prepolovili rod. Sa druge strane, za njihov proizvod otvoren je put ka Rusiji, kuda ovoga puta zbog sankcija Evropske unije domaću jabuku ne „spotiče“ ona iz Poljske, po pravilu najveći konkurent na ovom polju. Ali izvoz do Rusije ima još jednu prepreku, a to su gotovo dvostruko viši troškovi transporta u odnosu na prošlu godinu.

– Izvoz za Rusiju je krenuo, ima tražnje, ali naša je hladnjača tek do polovine puna, suša je značajno smanjila rod pa ćemo umesto 1.700 tona, koliki je kapacitet naše hladnjače, uskladištiti ispod hiljadu tona. Ipak, naš najveći problem je otkupna cena, koja je na nivou 42 i 43 dinara. Kada se od toga odbiju troškovi samo berbe i pakovanja, proizvođaču ostaje svega 25 dinara – kaže Šandor Abraham, vršilac dužnosti direktora Zemljoradničke zadruge Golden fruct u selu Hajdukovo, severno od Subotice.

Prema njegovim rečima, rod je u toj meri desetkovan da su na početku sezone berbe u ovoj voćarskoj kooperativi razmišljali da li da uopšte otvore hladnjaču, pošto su porasli troškovi skladištenja, odnosno električne energije. Viši su i troškovi berbe, satnica berača jabuke je od 300 do 330 dinara, gajbica za jabuke košta 110 dinara, nabraja Abraham koji su razlozi zbog kojih i pored manjeg roda, proizvođačima u džepu ostaje sve manje.
– Nema radosti zbog berbe, više je to sada muka, idemo u mrak, ne znamo kalkulaciju, a ovo je već treća godina u nizu u kojoj ne računamo na zaradu – tvrdi Abraham.

Globalna slika sa ovog područja ipak je nešto optimističnija. Prema podacima Regionalne privredne komore, koja uz grad Suboticu, obuhvata i opštine Bačka Topola, Mali Iđoš, Ada, Senta i Kanjiža, ukupan ovogodišnji izvoz za Rusiju iz ovog dela Vojvodine porastao je za 39 odsto u odnosu na prvih osam meseci prošle godine. U odnosu na isti period lane izvoz jabuka viši je za čak 46 odsto, iznosi podatke Damir Vojnić Tunić, koordinator za poljoprivredu u RPK. Od izvezenih 12.200 tona jabuka, preko 10.000 tona otišlo je za Rusiju, preostale su prodate na rafovima u Mađarskoj.

– Rusija je broj jedan uvoznik naših jabuka, a pošto nema sankcija, to se nije promenilo. Ono što je drugačije, to su troškovi transporta koji su sada dva puta viši nego prošle godine – kaže Vojnić Tunić. Otkupna cena jabuke kreće se od 30 do 45 dinara, i prema rečima sagovornika „Politike“, proizvođači su mahom zadovoljni, iako je rod od 30 do 50 odsto niži od očekivanog. Na tržištu Rusije naša jabuka prodaje se po ceni od oko 90 evrocenti.

Domaća jabuka se smatra neprikosnovenom po kvalitetu, po aromi, mirisu, ukusu i prema oceni stručnjaka, bolja je od jabuka iz Poljske. Međutim, Damir Vojnić Tunić kaže da bi domaći proizvođači morali da porade na sortimentu. Visoke troškove transporta cenovno može da „izdrži“ samo jabuka koja se prodaje kao ekstraklasa, zbog toga ona ne sme da ima ni jednu tačkicu druge boje. Ta tačkica ne utiče na ukus i kvalitet jabuke, ona je samo estetski kriterijum, ali tržište traži da je voćka besprekorna, a za takav proizvod potrebna su i velika ulaganja.

Subotičko voćarstvo je izuzetno izvozno orijentisano, Damir Vojnić Tunić kaže da 70 odsto roda odlazi na strana tržišta, pre svega rusko. Sa druge strane, i Rusija 50 odsto svojih potreba za rajskim voćem zadovoljava iz uvoza. Naša jabuka, ukoliko udovolji strogim ruskim kriterijumima, koji se povremeno mogu svrstati i u domen „vancarinske barijere“, dobro prolazi na ruskom tržištu, gde joj za sada ne prete jabuke iz EU, ali se u ovu tržišnu utakmicu odnedavno uključila i jabuka iz Irana.

Damir Vojnić Tunić kaže da bi zbog toga dobro bilo razvijati i alternativne izvozne pravce, te se odnedavno govori i o mogućnosti plasmana naše jabuke u Egiptu, ali za sada nema detalja o uslovima takvog aranžmana.