Na području Južnobačkog okruga manje maloletničke delikvencije

Pixabay
Na području Južnobačkog okruga, protekle godine je zabeleženo manje krivičnih dela čiji su počionioci maloletnici. Bio je prijavljen 691 maloletnik, što je smanjenje za bezmalo 11 odsto u odnosu na 2018. godinu, pišu Novosti.

Ovi podaci predočeni su na sastanku u novosadskom Centru za socijalni rad, na kojem su se okupili predstavnici Apelacionog, Višeg, Osnovnog i Prekršajnog suda u Novom Sadu, Višeg javnog tužilaštva, policije, ali i Dnevnog boravka za decu sa problemima u ponašanju, Svratišta za decu i mlade, Novosadskog humanitarnog centra i Centra „Vita“.

Kako je istaknuto, za 12 odsto je povećan broj predloga za izricanje krivičnih sankcija, dok se 29 procenata ovih predloga odnosi na mlađe maloletnike koji su počinili krivična dela iz nadležnosti Prekršajnog suda u Novom Sadu. To je istaknuto je na sastanku, smanjenje za 15 odsto, a značajno je da su u opadanju teži prekršaji.

– Neophodne su hitne izmene i dopune Zakona o maloletnim počiniocima krivičnih dela – istaknuto je na sastanku.

– Potrebno je formiranje ustanove za privremeni smeštaj maloletnika na nivou okruga kako bi se izbeglo njihovo pritvaranje u ustanove na nivou Republike za maloletnike kojima je neophodno lečenje i osposobljavanje.

Da su maloletnici skloni imovinskim deliktima, odnosno krađama, svedoči i primer od prošle godine u Sremskim Karlovcima, gde su otkrivena osmorica, uzrasta od 13 do 15 godina osumnjičena za čak šest krađa.

Aprila prošle godine u Bačkoj Palanci, posle pljačke jedne banke u tom mestu, policija je podnela krivične prijave protiv dvojice osumnjičenih uzrasta 15 i 17 godina, zbog sumnje da su maskirani, preteći replikom pištolja odneli oko 20.000 dinara.

„ZAŠTIĆENI“ DO 14. GODINE

Prema Zakonu, deca do 14 godina ne mogu krivično da odgovaraju, odnosno ne podležu krivičnim sankcijama. Ali se, ukoliko počine neko krivično delo, o tome obaveštava Centar za socijalni rad, kao i nadležno tužilaštvo.

 

Autor: Novosti