Na OVOM mestu u Bačkoj su živeli KELTI!

Autor : Szeder László
Oglas

Vajska je naselje u Srbiji u opštini Bač u Južnobačkom okrugu.

U davnim vremenima na području Vajske pronađeno je veliko naselje Kelta, o čemu svedoči veliko keltsko groblje. Nakon Kelta, Vizigoti dolaze na ovo područje u prvom veku nove ere.

Huni su prošli ovim putem u 3. veku, 375. godine su zabeleženi prolazi Germana, Slovena i Avara. Od tada na ovim prostorima dolaze Sloveni. Dolazak Mađara u Panonsku niziju doživio se vrlo brzo, već u 9. veku. Mađari su zauzeli ovo mesto.

Autor : Szeder László

Upad Tatara nije zaobišao ni Vajsku. Još u 14. veku se Vajska spominje kao slovensko naselje u popisima bačkog dekanata. Od 1716. Vajskom upravljaju franjevci iz Bača. Od 1788. vode se crkvene matice.

Godine 1840. blagosilja se temeljac za vajštansku crkvu svetog Jurja, koja će biti sagrađena 1842. Franjevci su bili prvi utemeljivači školstva i pokrenuli su školu koja je delovala u starom župnom dvoru.

Nakon isplate od 40.000 forinti, car Franc Jozef je odobrio 24. aprila 1807. Sigmundu Gromonu (Nobilis Sigismundo Gromann). Vlastelinski posed u selu Vajska i Bođani, kao i pravo da on i njegovi naslednici ubudeće dodaju svom plemićkom imenu atribut „od Vajske i Bođana “ (de Vaiszka et Bogyan).

Sigmund Gromon iz Vajske umro je u Somboru 13. maja 1810. godine, u 73. godini, i sahranjen je u kripti crkve Svete Trojice.Godine 1826. njegovi naslednici su imali 15.120 hektara zemlje i bili su među najimućnijim zemljoposdnicima na području Bačko-Bodroške županije.

Autor : Szeder László

Na državnoj listi mađarskih plemića u Vajskoj 1841. godine zabilježen je samo Moris Groman, a zatim napisan kao Gromon (1807-1847) a njegov sin Deže (1838-1912) bio je, između 1876. i 1880., župan Bačko-bodroška županija u Somboru.

Godine 1903. proizveden je u Red mađarskih baruna, a po njemu se do 1918. godine zvala i jedna Somborska ulica koja je na južnoj strani gradske većnice spajala Glavnu ulicu sa Trgom Svete Trojice.

Autor : Szeder László

Nekada je u selu postojalo preduzeće DP Labudnjača, koje je privatizovano 2006. godine. Danas postoji nekoliko prodavnica, vatrogasna dom, ambulanta, apoteka, osnovna škola i mnoga udruženja i društva kao što su lovačko društvo, udruženje ribara, udruženje žena.

U naselju Vajska živi 2393 punoletna stanovnika. U naselju ima 1096 domaćinstava.

Stanovništvo u ovom naselju veoma je nehomogeno, a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

Autor : Szeder László

(Wikipedia)

Previous articlePOŽAR ISPRED PROMENADE (FOTO)
Next articlePreminula članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here