Na KiM jutros mirno, tzv. Kosovska policija i dalje u zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić

0
128

Na severu Kosova i Metohije jutros je mirno, posle jučerašnjih sukoba kada su građani pokušali da spreče upad takozvane Kosovske policije u opštinske zgrade u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

U sedištima sve četiri većinski srpske opštine na severu Kosova i Metohije, od noćas se nalaze pripadnici takozvane Kosovske policije i specijalci.

Policija je raspoređena i oko opštinskih zgrada, kao i vozila za razbijanje demonstracija.

Putevi na severu pokrajine su prohodni, kao i administrativni prelazi prema centralnoj Srbiji, pa se saobraćaj odvija normalno.

U petak je, nakon pokušaja građana severa Kosova i Metohije da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija je upotrebila suzavac, dimne i šok bombe.

Tom prilikom povređeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Nasilni ulazak policajaca u zgrade opštine osudile su zemlje Kvinte, Evropska unija, Kfor i Euleks, zatraživši hitno obustavljanje nasilnih akcija Prištine. Posebno oštre osude dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država.

Krasnići: Gradonačelnici na severu će nastaviti rad u opštinskim objektima

Ministar administracije i lokalne samouprave u privremenih prištinskim institucijama Elbert Krasnići izjavio je da su gradonačelnici opština na severu KiM počeli da rade i da će nastaviti da rade u opštinskim objektima.

Krasnići je, osvrćući se na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena koji je pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da hitno obustavi nasilne mere na severu KiM, rekao za TV Dukađini da se gradonačelnici ne imenuju, već biraju glasovima građana.

„Gradonačelnici su učestvovali u procesu izbora za gradonačelnike opština i započeli su svoj rad u opštinskim objektima i nastaviće da rade iz opštinski objekata“, rekao je Krasnići.

Kurti: Razumem zabrinutost stanaca, ali sve drugo je neispunjavanje ustavnih obaveza

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da „razume“ zabrinutost međunarodne zajednice zbog situacije na severu KiM, ali je dodao da bi svaka druga opcija bila, kako je naveo, „neispunjavanje ustavni obaveza vlade prema novim predsednicima opština na severu“.

Nakon što je u petak tzv. kosovska policija, uz upotrebu suzavca, dimnih i šok bombi protiv Srba, nasilno upala u opštinske zgrade na severu KiM i u njih uvela albanske gradonačelnike, Kurti u objavi na Fejsbuku tvrdi da bi svaka druga opcija bila „neispunjavanje ustavni obaveza vlade“ u Prištini prema novim gradonačelnicima i „neispunjavanje obaveza novi gradonačelnika“ prema građanima tzv. Kosova i da bi onemogućila pružanje osnovni opštinski usluga građanima.

Kurti je pozvao građane, posebno Srbe, da sarađuju sa novim predsednicima i njiovim kabinetima, koji će, kako on tvrdi, „biti multietnički, multikulturalni, višejezički i višepartijski“.

Takođe je zahvalio tzv. kosovskoj policiji na jučerašnjoj akciji koja je omogućila novim gradonačelnicima da uđu u opštine Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, ocenjujući da su kosovski policajci pokazali da su, kako je naveo, „profesionalci i neustrašivi“.

NATO pozvao Prištinu da odmah deeskalira situaciju na severu KiM

NATO je danas pozvao prištinske institucije da odmah deeskaliraju situaciju na severu Kosova i Metohije, dan nakon što je tzv. kosovska policija nasilno, uz suzavac, šok i dimne bombe, upala u zgrade tri opština sa srpskom većinom i u njih uvela albanske gradonačelnike.

„Pozivamo institucije na Kosovu da odma deeskaliraju situaciju i pozivamo sve strane da reše situaciju dijalogom“, napisale je na Tviteru portparolka NATO-a Oana Lungesku.

Ona je dodala da Kfor – misija NATO-a na KiM – ostaje na oprezu i da će obezbediti bezbedno okruženje.