Na jugu Izraela pronađeni ostaci jedne od prvih džamija na svetu

Foto: EPA

Ostaci 1.200 godina stare seoske džamije, jedne od prvih u svetu, pronađeni su u arheološkoj iskopini u beduinskom selu Rahat na jugu Izraela.

Lokalna seoska džamija iz tog ranog perioda se retko pronalazi na Bliskom istoku i u svetu uopšte, a posebno u području severno od Berševe, gde slična građevina nije do sada nađena„, rekli su Šahar Zur i Don Seligman koji rukovode iskopavanjem u ime izraelske Uprave za antikvitete.

Arheolozi su objasnili da su „iz tog perioda poznate velike džamije u Jerusalimu i Meki“, a da je ovo otkriće „dokaz postojanja drevne kuće molitvi, koju su, kako se čini, koristili poljoprivrednici“ koji su tu živeli.

Našli smo ruševine džamije pod vedrim nebom, pravougaonu zgradu sa „mihrabom“ (molitvenom nišom) usmerenom ka jugu u pravcu Meke. To su dokazi čemu je građevina služila pre mnogo stotina godina„, rekli su iz Uprave antikviteta, prenose izraelski mediji.

Farma s kraja Vizantijskog perioda (500. do 600. godine nove ere) takođe je pronađena, kao i malo naselje s početka Islamskog perioda (600. do 700. godine) s ostacima zgrada podeljenih na deo za stanovanje, otvorena dvorišta, skladišta i mesta za pripremu hrane, ukljućujući ognjišta na otvorenom.

Ta mesta su bila deo poljoprivrednog sistema koji je postojao u severnom Negevu u ranim vremenima „rekli su arheolozi, dodavši da je zemljište bilo pogodno za gajenje žitarica i da su podzemne vode i potoci privukli naseljenike koji su želeli da obrađuju zemlju.

Otkriće džamije kraj poljoprivrednog naselja između Berševe i Aškelona upućuje na procese kulturne i verske promene kroz koju je zemlja prošla tokom tranzicije iz Vizantijskog u rani Islamski period„,rekao je profesor Gideon Avni.

Iskopavanjem rukovodi Uprava za antikvitete koja sarađuje sa stanovnicima beduinima i omladinom iz obližnjih gradova.

Autor: Tanjug