Na danаšnji dan…

5. oktobar 1988. godine na ulicama Novog Sada i Vojvodine desila se „jogurt revolucija“ koja je posebno u Vojvodini imala velikog odjeka jer je prisilila pokrajinske partijske i upravne organe da podnesu ostavke, da odbace neke odredbe Ustava iz 1974. godine na samostalnost i otcepljenje. Branioci ustava iz 1974. nazivani su autonomašima i većina ih je bilo uklonjeno sa rukovodećih položaja. Ceo anti birolratski pokret vodila je prva nevladina organizacija pod imenom „Solidarnost“. Pokret je tih godina na svojim tribinama ugšćavao kasnije prvake opozicionog delovanja, kao što su Vuk Drašković, Vojislav Šešelj, Mićunović… Moto pokreta je bio „Da Srbija iz tri dela bude cela“. Dosta političara su u događajima od 5. oktobra 1988. godine videli početak rasturanja i SFRJ, jer su druge republike izgubile saveznika u borbi za prevlast nad Srbijom.

5. oktobar 2000. godine U Srbiji se zbila „bager revolucija“ nazvana tako jer je Demokratska opozicija Srbije na ulicama izborila pravo da rukovodi zemljom. Na uličnim demonstracijama silom su prisili političko rukovodstvo tadašnje vlasti da preda vlast DOS-u. Posle preuzimanja vlasti u Beogradu došlo je do smena na svim lokalnim nivoima: u celoj Vojvodini su sa svih položaja smenjeni članovi SPS i JUL.a. Formirani krizni štabovi, i u privrednim društvima čija rukovodstva nisu bila partijska, preuzeli kontrolu. Nastupilo je crno razdoblje u privrednom razvoju Vojvodine. Koje je dvelo do masovnih otuštanja i gašenja većine privrede. Svi ti dogadjaji su bili uvod u privatizaciju koja je zauvek pogasila najjača Vojvodjanska preduzeća.

Gde smo danas, je samo odjek nekih odluka koje su donešene u proslosti. Jedna u jednom periodu, koja je stvorila uslov za višepartijski sistem i zadržala Vojvodinu u Srbiji, a druga da se Srbija približi Evropakoj uniji. Koliko smo danas daleko od tih ciljeva. I koja je odluka bila opravdanija. Nije na nama da sudimo. Samo se nadamo da smo svoje lekcije iz istorije naučili.

Jer Vojvodina je istorijako pravo za postojanje izborila još u 19 veku, kad je i dobila prvo Srpsko Vojvodstvo. Vekovna težnja Srpskog naroda ka ujedinjenju sa maticom, ne sme da izbriše naše specificnosti i posebnosti. Jer je naša pokrajina dom svih nas, Srba, Mađara, Slovaka, Hrvata, Rumuna, Bunjevaca…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here