Na današnji dan u legendu je otišao Živko Korać – Poslednji srpski hajduk

Oglas

Živko Korać – poslednji srpski hajduk i poslednji vojnik Srpske vojske Krajine, dao je život za srpstvo na današnji dan 2001. godine.

Živko Korać treba da uđe u kolektivno sećanje srpskog naroda kao junak koji koji je odbio da se povuče sa kolonom izbeglica avgusta 1995. tokom ozloglašene akcije “Oluja“. Uzeo je oružje i odmetnuo se u banijske šume gde je bio strah i trepet za okupatorsku hrvatsku vojsku. Hajdukovao je po rodnoj Baniji punih 5 godina.

Bio je izuzetno poštovan zbog svoje blage naravi, spremnosti ali i odličnog snalaženja i poznavanja terena na prostoru Banije. Tokom rata je bio i dva puta ranjavan, na Benkovcu i u operaciji “Koridor“. Avgusta 1995. kada Hrvatska potpomognuta i podržana NATO snagama, pokreće zločinačku operaciju “Oluja“, Živko se okreće svojoj porodici i govori: “Vi idite, a ja ne dam svoju kuću i svoju zemlju!“, uzima oružje i odlazi u šumu!

Hrvatska okupaciona vlast odmah organizuje poteru za, kako oni navode “odbeglim četnikom“, uključuje se policija i vojska, a kao dobrovoljci im se pridružuju i lovci iz lovačkog društva “Fazan“ koji pod maskom lova na divlje zveri uveliko učestvuju u hajci na ovog srpskog vuka. Nakon potere za poterom, hrvatske vlasti postaju nervozne jer im Živko svaki put umakne. Angažuje se ogroman broj naoružanih ljudi, a u hajkama neprestano učestvuju i psi tragači i helikopteri. Kao u filmu Rambo I (eng. „First Blood“), Živko Korać je imao ogromnu prednost u svom iskustvu, obuci, junaštvu, kao i u činjenici što je svoju rodnu Baniju znao kao svoj džep. I noću i danu kretao se sa lakoćom kao vuk po banijskim šumama, koje su mu, kao i njegovim precima, bile glavno utočište i spas od svakog neprijatelja.

U jaku zimu 2001. godine na praznik Svetog Vasilija Velikog i Srpsku novu godinu, u trenutku kad je gora bila bez lišća, Koraća slučajno i na prepad konačno uspevaju da opkole. Međutim, srpski hajduk Živko se nije dao. Tog dana je borba između njega samog i hrvatskih bezbednosnih snaga trajala puna 2 sata, jer je tokom uzmicanja Korać pružao otpor iz svih raspoloživih oružja, čak bacajući bombe na hrvatske bezbednosne snage. Videvši da se našao u bezizlaznoj situaciji i bez pomišljanja na predaju, Živko je, kao vojvoda Sinđelić 1809. na Čegru, aktivirao bombu i stavio sebi na prsa.

Kad su se hrvatski specijalci konačno usudili da priđu telu Živka Koraća, videli su na njemu uniformu koju su dobro zapamtili, uniformu Srpske vojske Krajine koja im je nakon 5 godina još jedanput zaprskosila na Baniji.

Koraćev podvig snažno je odjeknuo među Srbima na Baniji, a potom i među svim izbeglim Krajišnicima. Čak su i mnogi Hrvati izrazili poštovanje prema banijskom hajduku, vojniku RSK koji je pet godina odbijao da se preda. Kako bi sprečili širenje priča o njegovom podvigu, hrvatska televizija je čak snimila i dokumentarni film pokušavajući da Koraća prikaže kao zločinca sa problematičnom predratnom prošlošću.

Njihovi pokušaji su bezuspešni, legenda o hajduku naših dana poslednjem aktivnom vojniku RSK Živku Koraću nastavlja da živi.

(Instagram/Otačastvo)

android aplikacija
Previous articleKada žene varaju? Ovo su neki od razloga!
Next articleOtkrijte nešto o sebi – Izračunajte šta vaše ime i prezime govori o vama!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here