NA DANAŠNJI DAN: Rođena Milka Canić srpski lektor i supervizor popularnog TV kviza

SHARE
Milka Canić, Foto izvor: Super Radio
vojvodinainfo

Milka Canić (Beograd, 18. jul 1944 — Beograd, 19. oktobar 2016) bila je srpski lektor i supervizor (stručni konsultant) popularnog srpskog kviza TV Slagalica.

Dnevni list Glas javnosti ju je u jednom svom intervjuu opisao kao jednu od najpopularnijih televizijskih ličnosti u Srbiji.

Po zanimanju je bila diplomirani filolog. Radila je kao profesor u Prištinskoj gimnaziji, zatim u Vojnoj gimnaziji u Beogradu, a od tada kao lektor.

Milka Canić o sebi: „Gledaoci misle da je moja uloga samo da kažem ono čuveno ’dobro veče’, ali iza toga stoji vrlo odgovoran i naporan svakodnevni rad, koji podrazumeva stalno prelistavanje i iščitavanje enciklopedija, rečnika, knjiga…”

Često sretanje sa jezičkim nepravilnostima i greškama u govoru nisu uspeli da joj ubiju volju da doprinese očuvanju čistote srpskog jezika. Saglasno sa izrekom “Jednom profesor – uvek profesor“, bivša profesorka srpskog jezika i književnosti često je ukazivala ljudima na greške koje naprave u razgovoru. 

Politički angažman
Na Parlamentarnim izborima u Srbiji 2008. koalicija Demokratska stranka Srbije — Nova Srbija kandidovala je Milku Canić za svoju poslanicu.

vojvodinainfo