Na današnji dan: Rođen vojvoda Petar Bojović

SHARE
Hronograf.net

Na današnji dan 1858. godine rođen je srpski vojvoda Petar Bojović, oslobodilac Beograda 1918.

vojvodinainfo

Kao pitomac Artiljerijske škole učestvovao je u Srpsko-turskim ratovima od 1876. do 1878, a u Srpsko-bugarskom ratu 1885. istakao se hrabrošću u borbama na Vrabči, Slivnici, u Dragomanskom tesnacu, kod Pirota i Caribroda (sadašnji Dimitrovgrad).

U Prvom balkanskom ratu 1912. i 1913. kao načelnik Štaba Prve armije izuzetno je doprineo pobedama nad Turcima u Kumanovskoj i Bitoljskoj bici.

Резултат слика за prvi balkansk irat

U Drugom balkanskom ratu 1913. probio je bugarske položaje na Rajčanskom ridu, što je odlučilo ishod i Bregalničke bitke i rata.

Резултат слика за drugi balkansk irat

U Prvom svetskom ratu komandovao je Prvom armijom 1914. u Cerskoj bici i oslobodio Šabac, a dužnost nije napustio ni posle ranjavanja. Posle mučkog napada Bugara 1915, s neuporedivo slabijim snagama sprečio ih je da prodru na Kosovo, što je omogućilo odstupanje srpske vojske.

U januaru 1916. je, umesto obolelog vojvode Radomira Putnika, postao načelnik Štaba Vrhovne komande i organizovao je prebacivanje vojske na Krf i u Bizertu, a od septembra do novembra 1916. rukovodio je ofanzivom u kojoj su zauzeti Kajmakčalan i Bitolj.

Резултат слика за vojvoda petar bojovic

Zbog neslaganja sa savezničkom komandom o širini fronta dodeljenog srpskoj vojsci, u aprilu 1918. je smenjen i postavljen za komandanta Prve armije, koja je posle proboja Solunskog fronta zauzela Veles i Ovče polje, kod Kumanova razoružala Bugare, produžila gonjenje brojčano jače nemačke Druge armije i razbila je južno od Niša bez pomoći saveznika, koji su zaostali 200 kilometara.

Резултат слика за vojvoda petar bojovic

Na čelu Prve armije 1. novembra 1918. oslobodio je Beograd. Umro je 1945. u Beogradu i sahranjen je bez službenih počasti, (zbog komunističkog režima, koji su vršili torturu nad srpskim ratnim veteranima i oslobodiocima naše zemlje)

Više od Vojvodini Bojoviću, sramnoj i bolesnoj torturi partizana nad Srbinom i njegov sjajni, a posle muči život, pročitajte ispod: 

Vojvoda Petar Bojović: Život proveo braneći Srbiju, a kao starac umro OD POSLEDICA PREBIJANjA

vojvodinainfo