Na današnji dan rođen slavni slikar i vajar

Anri Matiss

Na današnji dan 1869. godine rođen je francuski slikar i vajar Anri Matis, koji se posle završenih studija prava opredelio za slikarstvo.

U početku pod uticajem Gistava Moroa, Pola Sezana i Pola Gogena, od 1905. oformio je lični izraz i predvodio novi slikarski pravac – fovizam.

Najviše je slikao ženske figure (odaliske) i mrtvu prirodu, ali i predele, kompozicije i nacrte za baletske dekore i kostime.

Резултат слика за anri matis

Inspirisao se orijentalnim motivima, ćilimima i minijaturama. Radio je i bakroreze, drvoreze i litografije. Često se vraćao skulpturi, u početku pod uticajem Ogista Rodena. Snažno je uticao na moderno evropsko slikarstvo.

Pravnik odlučuje da postane slikar

Napustio je pravnu karijeru i sa 22 godine došao u Pariz da bi učio slikarstvo u ateljeu Gustava Moroa u čijoj se radionici okupila gotovo većina tadašnjih mladih slikara koji su poslije činili pokret fovizma. Uz Matisa, bili su tu Deren, Vlamenk, Brak, Difi i mnogi drugi.

Prvu samostalnu izložbu održao je 1904. Na jesenskom salonu na kojem su izlagali 1905. kritičar Luj Vosel primećujući i jednu donatelovsku skulpturu u sred divljih kolorističkih slika, uzviknuo je: „Donatelo sred divljih zvijeri“. U salonu nezavisnih to ime se zadržalo.

Reč fovs odnosila se posebno na sjajnu proizvoljnu boju i na direktni rad kičice čime su Matis i njegovi prijatelji eksperimentisali. Fovizam je kao pokret trajao samo nekoliko godina. Nakon toga članovi skupa počeli su slijediti i druge pravce.

Najvažnija Matisova slika toga razdoblja je kompozicija „Ples“.

Резултат слика за anri matis

Danas je utorak, 31. decembar, 365. i poslednji dan 2019. godine.