Na današnji dan proglašena Srpska Vojvodina

majska skupština
Majska skupština, Pavle Simić. Foto izvor: Wikipedia
1848 – Proglašena je Srpska Vojvodina u Sremskim Karlovcima, Skupština predstavnika 175 crkvenih opština vojvođanskih eparhija, zajedno s delegatima iz Kneževine Srbije, koja je prethodno dva dana ranije, izabrala mitropolita Josifa Rajačića za patrijarha, a pukovnika Stevana Šupljikca za vojvodu – proglasila je Srpsku Vojvodinu.

Majska skupština je održana 1/13. i 3/15. maja 1848. godine u Sremskim Karlovcima. Na njoj su predstavnici Srba iz Ugarske uputili zahtev Beču za srpsku autonomiju i odlučili da proglase Srpsku Vojvodinu.

Skupština je istakla pravo Srba u Austriji (Ugarskoj) na autonomni politički i kulturni razvoj. Srpska Vojvodina je obuhvatala Srem, Vojnu granicu u Sremu, Baranju i Bačku s bečejskim i šajkaškim okruzima (takođe deo Granice) i Banat sa Vojnom granicom i kikindskim okrugom.

Austrijska (i Ugarska) vlada proglasile su odluke Majske skupštine nezakonitim, ali je austrijski ustav od 4. marta 1849. potvrdio osnivanje Srpske Vojvodine i Tamiškog Banata, u koje su uključeni Bodroška, Torontalska, Tamiška i Krašovska županija i Rumski i Iločki okrug Sremske županije.

Srpska Vojvodina je dobila status posebne upravne teritorije, a austrijski car je poneo i titulu srpskog velikog vojvode.

„IV Majski sabor 1848“, slika Pavla Simića