Na današnji dan 10. Jul – Rođen najveći srpski naučnik Nikola Tesla, Pavle Vuisić…

Wikimedia

1856. – Rođen Nikola Tesla u selu Smiljan (Lika u sastavu grada Gospića, Ličko-senjska županija, Republika Hrvatska). Bio je jedan od najpoznatih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike.

138 – Umro je rimski car Hadrijan (Publius Aelius Hadrianus). Tokom vladavine od 117. izvršio je značajne reforme u Rimskom carstvu i utvrdio granice u Germaniji i Britaniji, gde je podigao bedem (Hadrijanov bedem) za zaštitu od upada Škota. Bio je veliki poštovalac grčke kulture i pokrovitelj umetnosti, pisao je stihove, vajao i slikao.

1834 – Rodjen je češki pisac Jan Neruda, predvodnik generacije „majevaca“ – književnika koji su, okupljeni oko časopisa „Maj“, promovisali češki književni realizam („Malostranske pripovetke“, „Arabeska“, „Železnicčki radnici“, zbirke pesama „Prosti motivi“, „Kosmičke pesme“, „Balade i romanse“).

1926. – Rođen Pavle Vuisić, srpski glumac.Pesnik zatvoren u telu velikog glumca – Pavle Vuisić | Čaršija Vranje2000 – U gomili smeća koja se srušila na sirotinjsko naselje, nazvano Obećana zemlja, u Manili (Filipini) stradalo je više od 200 ljudi.

2015 – Preminuo je Omar Šarif (Michel Dimitri Chalhoub) egipatski glumac koji je svetsku slavu stekao filmovima „Lorens od Arabije“ (Lawrence of Arabia) i „Doktor Živago“ (Doctor Zhivago).

Omar Sharif dies at the age of 83 | Omar Sharif | The Guardian
Omar Sharif | The Guardian

1774.godine zaključen je Kučukkainardžijski mir, kojim je Rusko carstvo od Osmanskog carstva dobilo, Krim, te uticaj u Vlaškoj i Moldaviji, istovremeno Rusija se od tada aktivno umešala u sudbinu pravoslavnih hrišćana podanika Turske, samim tim i Srba.

1940.godine na čelo kvislinške Višijevske Francuske došao je maršal  Peten.

1943.godine američki, britanski vojnici, sa francuskom slobodnom armijom, počeli su iskrcavanje na Siciliji.