Muški polni organi su sve manji, stručnjaci objasnili zbog čega

Foto: unsplash.com/jamesoliverbarr

Penisi kod muškaraca smanjuju zbog zagađenja, upozorava znanstvenica Šana Svon, prenosi Skaj njuz

Doktorka Svon je otkrila da hemikalije nazvane ftalati uzrokuju rađanje dece s oštećenim genitalijama. Penisi se smanjuju, a genitalije postaju nepravilno oblikovane zbog zagađenja, upozorila je naučnica u novoj knjizi koja detaljno opisuje izazove s kojima se suočava ljudska reprodukcija.

Svonova piše da se čovečanstvo suočava s „egzistencijalnom krizom“ u stopama plodnosti kao rezultat ftalata, hemikalije koja se koristi u proizvodnji plastike koja utiče na endokrini sistem koji proizvodi hormone. Kao rezultat ovog zagađenja, sve veći broj beba rađa se s malim penisima.

Njena knjiga pod nazivom Count Down ispituje „kako naš moderni svet preti broju spermatozoida, menjajući reproduktivni razvoj muškaraca i žena i narušavajući budućnost ljudske rase“. Istraživanje dr. Svon započelo je ispitivanjem ftalatnog sindroma, nečega što je primećeno na pacovima koji su pokazali da će se fetusi, kada su izloženi hemikalijama, verovatno roditi sa skupljenim genitalijama.

Otkrila je da su muške ljudske bebe koje su bile izložene ftalatima u materici imale kraću anogenitalnu udaljenost – nešto što je koreliralo s volumenom penisa. Hemikalija se industrijski koristi za stvaranje fleksibilnije plastike, ali dr. Svom kaže da se prenosi u igračke i hranu, a potom šteti ljudskom razvoju.

Ftalati oponašaju hormon estrogen i na taj način remete prirodnu proizvodnju hormona u ljudskom telu, što su istraživači povezali s uplitanjem u polni razvoj odojčadi i ponašanjem odraslih. Doktorica Svon, koja je profesorka medicine okoline i javnog zdravlja u bolnici Mount Sinai u Njujorku, svoj je rad bazirala na nizu recenziranih istraživačkih studija.

Jedno istraživanje objavljeno 2017. godine pokazalo je da je nivo sperme kod muškaraca u zapadnim zemljama pao za više od 50% tokom protekle četiri decenije nakon ispitivanja 185 studija u kojima je učestvovalo skoro 45.000 zdravih muškaraca.

Doktorica Svon veruje da stopa brzo opadajuće plodnosti znači da većina muškaraca do 2045. neće da proizvede proizvesti održivu spermu.

 

(Krstarica.com)