Multimedijalna izložba o Milevi Marić Ajnštajn u Novom Sadu

Mileva Marić Ajnštajn (Foto: Print screen / YouTube / Mila Vojvodina)
Oglas

Muzej grada Novog Sada se, radi postavljanja višegodišnje izložbe o Milevi Marić Ajnštajn, u narednoj godini titule Evropske prestonice kulture rekonstruiše sa tendencijom da postane novo mesto inovativnog pristupa kulturi i muzeologiji u Srbiji. Ideja da se na ovaj način oda počast našoj poznatoj naučnici potekla je od Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Osmišljena je kao deo programskog luka „Heroine“, čija je misija podsticanje i promovisanje ženske kulture, umetnosti, stvaralaštva, istorije i nasleđa radi kreiranja pravednijeg društva i ravnopravnijeg položaja žena.

Kordinatorka tog luka, Marina Savić, izjavila je za emisiju „Kulturopolis“ Radio Novog Sada, da time žele da prikažu drugu stranu Mileve, koja je „intimnija i eteričnija“.

– Da vidimo da li možemo da odgonetnemo koji su to bili izbori koji su Milevu nagnali da ima život kakav je imala. Znači, ne samo kao žena koja je bila u senci uspešnog čoveka jer tu sad, naravno, postoje mnogobrojne spekulacije oko toga da li je ona doprinela njegovim teorijama. Svakako, mislim da je ona kao jedna od retkih žena koja je upisala Visoku politehničku školu u Cirihu, koja se bavila teorijom fotona i slično, svakako neko koga treba osvetliti iz tog nekog ženskog ugla i izvući iz Albertove senke – kaže Savićeva.

Prema Marininim rečima, u susret izložbi bivše prostorije za restauratore i konzervatore Muzeja Grada Novog Sada biće pridodate atrijumu kao deo izložbenog prostora, čime će Muzej proširiti svoje kapacitete i doživeti svojevrsnu renesansu.

Izložba o Milevi Marić Ajnštajn rezultat je saradnje više sektora, a pečat ovom projektu daće multimedijalni umetnik Dušan Jovović. U poslednje dve decenije prepoznatljiv je u svetu po multimedijalnim izložbama koje postavlja sa svojim Art beat timom, među kojima je i „Teslin vremeplov“.

Izložba u Muzeju grada Novog Sada jedan od njegovih najvećih projekata i ponosan je što će se desiti baš u Novom Sadu:

– Izložba je zamišljena kao interaktivan prostor u svakom smislu, koji, kada pričamo o Milevi, očekujemo linearnu umetničku postavku po principu muzejske škole Moskve i to je hronologija koje ćemo se držati u osnovi na naučnom nivou, ali na nivou osećaja kretanja kroz prostor gde posmatrača stavljamo u sam centar zbivanja. Da bi on osetio upravo te lomove kod nje i taj umetnički pristup koji je imala.

Multimedijalna izložba o Milevi Marić ugledaće svetlost dana simbolično 13. januara za Doček Pravoslavne nove godine i označiti otvaranje Novog Sada kao Evropske – prestonice kulture.

Previous articleBANAT: Ubica davio žrtvu rukama, pa joj drškom ašova pritiskao vrat
Next articleNa svadbe i rođendane sa kovid propusnicom?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here