Možete naplatiti štetu na autu prouzrokovanu rupama

SHARE
rupe
Foto: mojKontakt portal
vojvodinainfo

Sneg se povukao, a rupe na mnogobrojnim gradskim saobraćajnicama su ostale. Neke su postojale i pre poslednjih padavina, a mnoge su posledica bacanja soli protiv leda na putevima.

Ovo je način da naplatite štetu na vozilima prouzrokovanu rupama na kolovozu.

Vozači jedni drugima savetuju oprez u brojnim delovima grada, s obzirom na komplikovanu proceduru da se dođe do obeštećenja u slučaju da im vozila budu oštećena.

Udarne rupe na našim putevima, a posebno one skrivene u „jezerima“ na ulicama preostalim nakon kiše ili otapanja snega, noćna su mora vozača. Glavni „krivac“ za nove rupe je so koja nagriza asfalt, ali valjalo bi napomenuti i da su neke od rupa postojale i pre poslednjih padavina. – piše na portalu ddl.rs

Резултат слика за rupe na kolovozu
foto: Mondo

Vozači, kada na neobeleženim udarnim rupama oštete vozila imaju prava na odštetu, ali često nisu sigurni kako to da ostvare.

Kako do odštete

Policija obavlja uviđaj i pravi zapisnik o saobraćajnoj nezgodi, a zatim vozač treba da utvrdi ko je odgovoran za deonicu puta na kojoj je do nezgode došlo.

Ako saobraćajna policija ne izađe na teren i ne obavi uviđaj, potrebno je da sami vozači fotografišu oštećenje na kolovozu i na automobilu, naprave što više snimaka iz različitih uglova, kao i da obezbede najmanje dva svedoka nezgode.

Резултат слика за posledice rupa na putu
Foto: ALo.rs

Na magistralne, regionalne i autoputeve nadležno je Javno preduzeće „Putevi Srbije“, dok su za lokalne puteve i ulice nadležne opštine ili gradske uprave. Međutim, opština ili grad mogu nadležnost da prenesu na preduzeće za održavanje puteva, kao što je to, na primer, od 1. jula 2017. godine u prestonici JP „Putevi Beograda“ (do tada je bio „Beograd put“). I to na adresu Ulica 27. marta 43-45. Telefon: 3061-686. * za Beograd

Zahtev za naknadu štete iz delatnosti ovog preduzeća podnose isključivo vlasnici vozila u pisanom obliku, a uz svu relevantnu dokumentaciju prilaže se i fotokopija zapisnika uviđaja MUP-a sa saobraćajne nezgode.

I pored toga što je procedura za naplatu štete od putara spora, nekad se čeka i po nekoliko meseci, ipak je na kraju vredna uloženog truda. – piše na portalu ddl.rs

vojvodinainfo