Mitrovčani traže bistu za Irinu Nepokojičickaju, čuvenu arhitekticu Kamenog cveta

SHARE
Sremska Mitrovica Fontana Kameni Cvet
Foto: Narcisa Božić
adsteam seo i izrada web sajta

Više od deceniju pred gradskim vlastima Sremske Mitrovice stoji peticija građana za podizanje biste ruskoj arhitektici Irini Nepokojičickoj u Gradskom parku, pored njenog dela čuvene fontane Kameni cvet, prepoznatljivom simbolu grada na Savi.

-Poslednjih nekoliko decenija grad je zaboravio na Irinu, mada je ona svim srcem volela Mitrovicu i ostavila Mitrovčanima prelepu fontanu, kao ’’beleg od srca’’, kako je govorila. Naše Društvo se zajedno sa sugrađanima izborilo, najpre da se fontana vrati u funkciju, jer nije radila skoro dvadeset godina, kao i da spomenik sačuva svoj prvobitni izgled kamenog cveta od nasrtaja modernizma u uređenju pešačke zone. Ostalo je još da grad postavi njenu bistu tik uz Kameni cvet, kaže Dragan Sabljov, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva i jedan od inicijatora peticije za podizanje biste.

“Zbog svih zasluga i učešća arhitektice Irine Nepokojičickaje u osnivanju Muzeja Srema, Srpskog doma i pozorišta “Dobrica Milutinović“, kao i obnovi i vraćanju ikona u crkvu Svetog Stefana, tražimo da ovaj park nosi njeno ime i spomen-bistu njoj u čast“, stoji, između ostalog u peticiji sa više od hiljadu potpisa Mitrovčana.

 

-Zadnjih godina čuli su se mnogi predlozi za podizanje spomenika i bista znamenitim Mitrovčanima i onima koji su svojim delima zadužili grad. Čak je došlo i do verbalnih prepucavanja i oštrih polemika nosilaca predloga i peticija, što je podelilo građane. Treba uvesti red u ovu oblast, mi nemamo ništa protiv podizanja spomenika prosjaku Jusi i pevaču Aleksandru Dejanoviću, ali smatramo da u centru grada mora stajati Irinina bista zbog svih njenih zasluga za Mitrovicu. Ova ideja ujedinila je naše sugrađane bez obzira na politička uverenja, a sve u nadi da zajedno možemo očuvati ambijentalno jezgro grada i prepoznatljivi izgled centra Mitrovice, kažu u Društvu i dodaju da su se u međuvremenu, od pokretanja peticije, mnogi članovi Irinine familije u Rusiji upokojili ne dočekavši da vide njenu bistu.

Antrfile: Čeka se formiranje gradske komisije

-U najskorije vreme formiraćemo Komisiju za podizanje spomenika na javnim površinama koja će odlučiti o mestu za bistu Irine Nepokojičickaje, izjavio je za Vojvodinainfo Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Antrfile: Sahranjena u Mitrovici

U selu Kuzbekova, Poltavska gubernija u Rusiji 1909.godine rođena je Irina Nepokojičickaja. Kada je imala jedanaest godina zajedno sa roditeljima beži u Jugoslaviju. Gimnaziju završava u Velikoj Kikindi, nastavlja školovanje na Višoj tehničkoj školi, odsek arhitektura u Zagrebu, a 1937.godine dolazi u Sremsku Mitrovicu, gde ostaje do kraja života. Umrla je 1948.godine i sahranjena na starom Pravoslavnom groblju.

 

Autor: Narcisa Božić

 

adsteam seo i izrada web sajta