Mislite da pravilno perete zube? Proverite da li ste u pravu!

Pixabay

Sigurno ne razmišljate mnogo o pranju zuba. Na kraju krajeva, u pitanju je svakodnevna, rutinska aktivnost. Međutim, da li ste sigurni da perete zube pravilno?

Neka pravila ipak postoje.

Fluor se nalazi u većini pasta za zube i teško da ćete naići na neku koja ga ne sadrži, ali za svaki slučaj, uvek je zgodno podsetiti se njegovog značaja. Stručnjaci,naime, smatraju da korišćenje fluora u zubnim pastama smanjuje mogućnost karijesa između 25% i 45%.

A koliko dugo perete zube? Preporučuje se da bi trebalo to da činite minimum dva minuta (većina ljudi provede oko minut i po u ovoj aktivnosti), ukoliko želite da ne razmišljate o tome da li će vam se zubi uskoro pokvariti, piše portal Brajt sajd (Bright Side).

Ispiranje usta vodom nakon pranja je normalna stvar, zar ne? Ne bi trebalo da bude – stručnjaci za ovu oblast smatraju da je bolje ako višak paste samo ispljunemo. Na taj način, zaštitni sloj fluora će duže ostati na zubima.

Ključno vreme za pranje zuba jeste pred odlazak na spavanje, iz jednog prostog razloga. Kada smo budni, naš organizam proizvodi više pljuvačke, što omogućava lakše čišćenje usne duplje od bakterija i drugih štetnih materija. Noću, međutim, moramo malo da pojačamo zaštitu – a ne postoji bolja stvar za to od paste.

Jednostavni načini da povećate svoje samopouzdanje

(b92.net)