Ministarstvo pravi elektronsku pijacu

Pixabay

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će tim stručnjaka pokušati da do kraja sledeće nedelje stavi u funkciju „elektronsku pijacu Srbije“, gde će povrtari i voćari moći da ponude ono što je na tržištu.

„Tu ćemo povezati i one koji žele da kupe, one koji žele da prodaju, ali i one koji će otpremati tu robu od tačke A do tačke B“, objašnjava Nedimović za RTS.

Ministar poljoprivrede napominje da kretanje robe nije zabranjeno.

„Ako proizvođač ima nešto u ponudi, on će to da prijavi elektronski. Sa druge strane, imate tražnju. Imamo i dodatnu kategoriju, a to su lica koja su spremna to da prevezu. Imamo i dosta skladištara koji imaju slobodne prostore“, ističe Nedimović.

Najavljuje da će elektronska pijaca pred kraj sledeće nedelje biti potpuno stavljena u funkciju.

„To će biti jedna osnovna verzija, dosta IT stručnjaka radi na ovome. Mi nismo izmišljali toplu vodu, takve platforme postoje“, napominje ministar.

Nedimović je istakao, što se tiče ponašanja poljoprivrednika tokom vanrednog stanja, da su oni ozbiljni heroji našeg vremena i da su dosta disciplinovani.

Podsetimo da su se u pojedinim gradovima, gde su još od proglašenja vanrednog stanja sve pijace zatvorene, kao što je na primer Novi Sad, pijačari odnosno poljoprivredni proizvođači i drugi trgovci, organizovali preko Fejsbuka i sada u određenim grupama omogućavaju dostavu svojih proizvoda na kućnu adresu.

 

Autor: RTS, 021