Ministar Branislav Nedimović otvorio rekonstruisan mitrovački kej sa panelima protiv poplava

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sinoć je i zvanično otvorio rekonstruisani kej na Savi u Sremskoj Mitrovici sa zaštitnim panelima protiv poplava.

Na mitrovačkom keju sinoć su i zvanično montirani zaštitni paneli protiv poplava ukupne dužine 1.057 metara, visine 1,2 do 1,8 metara.

Nedimović: ‘’Ne smemo zaboraviti heroizam 7.000 ljudi koji su branili grad!’’

-Ne mogu, a da se ne setim jezivih dana maja 2014.godine, kada je ceo ovaj deo keja od naselja“Stari most“ do crkve Svetog Stefana bio ugrožen od nabujale reke. Sava je tada nadvisila zub nasipa od 850 cm i dostigla neverovatnih 864 cm i praktično bila na džakovima sa peskom. Ne smemo zaboraviti herojsku odbranu grada i danonoćni angažman 7.000 ljudi, Mitrovčana, ali i dobrovoljaca iz drugih gradova, podsetio je Nedimović.

Na najugroženijem delu keja juče je izvedena pokazna vežba montiranja mobilnih panela.

U ovom delu Sava je najbrža, jer se nalazi u koritu i tu je najjača kada su stogodišnji ili
hiljadugodišnji vodostaji, kakvi su bili 2014.godine.

Investicija vredna million i po evra

-Grad Sremska Mitrovica dobio je najsavremeniju opremu protiv poplava od duraluminijuma koja vrlo brzo, u roku od tri-četiri sata može kompletno da se montira. Priroda ne bira ni vreme, ni mesto, mislim da će budućim generacijama biti mnogo lakše da se izbore sa nabujalom rekom, ali se nadam da se to ipak neće dogoditi. Mi radimo i drugi projekat, da zaštitimo i mačvansku stranu od nabujale Save, rekao je Nedimović, u prisustvu gradskih čelnika i velikog broja građana koji su učestvovali u odbrani grada od majskih poplava 2014.godine.

Kompletna rekonstrukcija mitovačkog keja izgrađenog 1976.godine započeta je proletos, a završena 1.novembra.

Skinuto je postojeće parterno uređenje keja, postavljene nove behaton ploče i tartan staza, uz kompletan mobilijar, nove drvene klupe i novu rasvetu. Ukupna vrednost investicije uključujući zaštite panele je 1,5 milion evra sredstvima kredita Svetske banke.

Autor i foto: Narcisa Božić