Milorad Dodik u poseti Zrenjaninu

Milorad Dodik
Tanjug (Jaroslav Pap)
Srbija i Republika Srpska beleže najbolji period saradnje, i realizuju mnoge projekte. Izjavio je u Zrenjaninu predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je prisustvovao i tradicionalnom okupljanju Hercegovaca u ovom gradu. Kako su domaćini poručili, Zrenjanin će uvek podržavati prijatelje iz Republike Srpske. Očekuje se da se saradnja razvija na različitim poljima u budućnosti.

Milorad Dodik je rekao da su Republika Srpska i Srbija isti nacionalni i kulturološki prostor i nema razloga da ne budu povezani i ekonomski.

On je nakon prijema kod gradonačelnika Zrenjanina rekao i da Republika Srpska i njeni građani ostaju trajno zahvalni ljudima u ovom gradu koji su slali pomoći tokom ratnih godina.

„Ovde se nalazi mnogo ljudi koji imaju poreklo sa prostora Republike Srpske, i zato smo i u nekoj potrebi i obavezi da naša saradnja bude daleko prisnija i bolja. Mada moram da kažem da Republika Srpska i Srbija u celini beleže najbolji period saradnje i da Republika Srpska zajedno sa Srbijom realizuje mnoge projekte“, saopštio je Dodik.

Zrenjanin je danas bratski grad sa Trebinjem i Laktašima. Takođe, na poslednjoj gradskoj skupštini odlučeno je da to bude i Bijeljina, podsetio je gradonačelnik Čedomir Janjić.

„Mnogo naših sportista, kulturnoumetničkih društava, dece, ide preko Drine i odande dolaze ovde. Zadovoljstvo mi je što sam sa predsednikom imao šansu da razgovaram i o privrednoj aktivnosti između Zrenjanina i delova Republike Srpske“, izjavo je Janjić.

U Zrenjaninu je održano i „Hercegovačko sijelo“, sa svečanom akademijom pod nazivom „U zagrljaju dva zavičaja“.

Milan Bjelogrlić, predsednik Udruženja Hercegovaca Zrenjanina naglasio je, „Naša želja sakupljanja, saborovanja, ustvari podrazumeva našu nameru da se pozdravimo. Da obnovimo sećanja, da znamo odakle dolazimo, da znamo ko smo, jer to je jedini uslov da projektujemo i pravi pravac budućnosti“.

Prema podacima posle Drugog svetskog rata oko šest hiljada porodica iz Bosne i Hercegovine naseliloje prostor severnog i srednjeg Banata.