MILIONER IZ SREMA – Pekao zanat u Irigu i Rumi, ali je razumevanje našao na drugom mestu

Pixabay

Možda nama ne bi bila toliko zanimljiva priča pronalazača ser Džona Smita da njegovo pravo ime nije Nikola Bizumić i da nije rodom iz fruškogorskog sela Neradin. Rođen je u siromašnoj porodici, a berberski zanat učio je u Irigu i Rumi.

Šišajući mušterije makazama, došao je na ideju da konstruiše mašinu koja bi unapredila berbersku delatnost, odnosno ubrzala postupak prilikom šišanja. On je naime izmislio ručnu mašinicu za šišanje ili nulericu.

Kod svog majstora nije naišao na razumevanje, pa ga je napustio i prešao u Rumu, gde je 1836. godine položio kalfenski ispit. Međutim ni tamo nije uspeo da nabavi 100 forinti kako bi napravio i patentirao svoju zamisao. Zbog toga rešava da sreću potraži daleko od svoje zemlje. Gotovo praznog novčanika napustio je zavičaj 1855. godine i otišao u London.

Foto izvor: Radioaktivni komarac FB stranica

Čim je došao tamo i predstavio proizvod finansijeri su se sjatili oko njega – mašinica je dobila zvaničan papir da je patent u vlasništvu Nikole Bizumića i proizvodnja je mogla da počne.

Za samo deset godina cela Evropa šišala se njome. Stekao je veliko bogatsvo. Dobio je i plemićku titulu ser, koju dodeljuje engleski kralj. A, da bi se lakše i više probio u svetu biznisa, uzeo je tipično englesko ime – Džon Smit.

Umro je 1906. godine kao milioner. Nakon smrti njegova imovina procenjena je na 22 miliona funti sterlinga, što je posle Drugog svetskog rata bilo veće od budžeta naše države. Te pare nikada nisu isplaćene njegovoj rodbini do 9 kolena koje je naveo u testamentu (decu nije imao), a Englezi su se ogradili njegovim engleskim imenom i titulom ser. Posle toga je počela potraga za blagom, mnogi su pokušali da se domognu para, ali niko ih na kraju nije video. Takoreći svi su lepo ošišani.

 

Autor: Radioaktivnikomarac

*za više interesantnih priča posetite FB stranicu Komarca ovde