Milanka iz Kikinde je punih 40 godina na Birou, nema dan radnog staža, sada je podnela zahtev za PENZIJU

Milanka Penzija, Foto Printskrin

Milanka Radočaj iz Kikinde je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje pune četiri decenije što je nečiji ceo radni vek. Iako nema nijedan dan radnog staža, podnela je zahtev za penziju. Ipak, po zakonu nema prava na nju, jer nije uplaćivala penzijsko osiguranje.

Uskoro puni 60 godina i sada je podnela zahtev za penziju.

„Redovno sam pratila i oglase, predavala molbe i bilo je tu jako puno, jako puno zalaganja“, priča Milanka.

U filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Kikindi kažu da su Milanki Radočaj redovno nuđene mogućnosti zaposlenja, ali ona nikada nije uspela da realizuje to kod poslodavaca.

NSZS sada postavlja pitanja u vezi ovog slučaja

„Mi sada postavljamo pitanje u stvari da li je ta gospođa Radočaj bila na našoj evidenciji da bi ostvarila pravo na rad, da bi našla posao ili je bila na evidenciji da bi ostvarila neka druga prava: dečji dodatak ili pravo na beneficije prilikom odlaska na letovanje, za uzimanje vaučera?“, navodi Jelena Mitrović, direktorka filijale NSZ Kikinda.

Milanka je rekla da su je pitali zašto želi da bude na evidenciji.

„Ako imam pravo kao i oni koji rade, ako imam pravo da se prijavljujem redovno – pustite me da se prijavljujem do kraja, do moje neke starosne granice, pa možda će jednog dana biti donet zakon da ja mogu da ostvarim nešto“, objasnila je Milanka u prilogu RTS.-a.

Dalji razgovor sa Milankom pogledajte ispod; 

 

Izvor: Alo/RTS(I.L)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here