Milan Konjović i Dragan Stojkov – Vanvremenske inicijative maestralnih Somboraca

Image by Bilge Can Gürer from Pixabay
Oglas

Važan jubilej, 60. godina „Likovne jeseni“ obeležiće izložba „Inicijative“ autora Milana Konjovića i Dragana Stojkova. Svečano otvaranje je danas, 12. oktobra u 20 satiu Kući legata u Beogradu. Prisutne, među kojima će biti mnoge poznate ličnosti, prvo će pozdraviti mr Danilo Vuksanović, ispred Matice srpske, potom i Vesna Šašić Paštrović, direktorka Kulturnog centra Laza Kostić.

Retke su umetničke manifestacije koje su uspele da održe kontinuitet prvobitne ideje, i tako postanu tradicija ugrađena u nacionalni kulturni korpus, kao što je slučaj sa ovom somborskom, ističe se u saopštenju. Prva „Likovna jesen“ održana je 1961. godine i od tada, sa prekidima, ali istim žarom i inicijativom, nastavlja do danas.

Najzaslužniji za njeno postojanje su dva Somborca, dva slikara Milan Konjović, koji je sa grupom umetnika i pokrenuo, i Dragan Stojkov, koji je obnovio. Maestralni slikari, posve različitog likovnog izraza, imaju toliko zajedničkih osobina da ne čudi što mlađi – Stojkov, starijeg – Konjović, naziva umetničkim ocem.

Oba su ostali dosledni prepoznatljivim umetničkim izrazima, a njihova autentičnost reflektuje uticaje novog realizma i ekspresionizma na likovnu scenu 20. veka. Dragan Stojkov je, među umetnicima svoje generacije, privukao pažnju slikama koje su okarakterisane kao foto-realizam pri čemu je razvio sopstvenu estetiku ovog pravca, bez premca na tadašnjoj umetničkoj sceni.

Dragan Stojkov je rođen u Somboru. Prestižnu umetničku Akademiju bele arti u Veneciji u klasi Karmela Cotija završio je 1979. godine. Prvu samostalnu izložbu priredio je u Novom Sadu 1971. i otad je imao više od 160 samostalnih i više od 300 grupnih izložbi, u zemlji i inostranstvu. Za svoje stvaralaštvo nagrađen je brojnim eminentnim priznanjima: Premija Zlatna diploma za slikarstvo na 5. Izložbi jugoslovenskog portreta i mnoge druge. O njegovom životu i delu priređeno je više izdanja, među njima monografija Miloša Jevtića „Uporište Dragana Stojkova“ iz 2008. godine. Član je Udruženja umetnika Vojvodine od 1981. godine.

Izložba je otvorena do 31. oktobra, a pokrovitelji su Ministarstvo za kulturu i informisanje, Kuća legata, Kulturni centar Laza Kostić i Galerija Milan Konjović.

Kada se treba zabrinuti zbog zaboravnosti

Previous articleBili su dvojica najvećih zavodnika ’80-ih, danas ćete ih teško prepoznati (FOTO)
Next articleZdravlje krvnih sudova je samo jedan od brojnih razloga zbog kojih bi češće trebalo da koristite beli luk