Migranti lome i besne po Loznici, okupiraju groblja…

migraniti
Migranti u Loznici, Foto izvor: Србија данас

Legalni migranti koji autobusima i taksijima iz Beograda stižu u loznički kraj, svakodnevno njih pedesetak, ovih dana se zadržavaju u blizini autobuske stanice u Loznici i leže na klupama u obližnjem parku, gde uništavaju tek urađeni gradski mobilijar.

Prethodnih meseci su nastavljali put prema Gornjoj Koviljači, Brasini kod Malog Zvornika i drugim mestima kraj Drine, odakle su pokušavali da pređu u BiH.

Besni što ne mogu dalje?

Mogući razlog njihovog vandalskog ponašanja je potencijalna „prevara“ od strane mešetara obećavši im siguran prelaz do BiH.

Lome klupe i kante, a uobičajeno je i da iza sebe ostave đubre

Razumem njihove muke, jer su napustili svoju zemlju, ali za ovakve pojave u gradu koji je uvek bio otvoren za nevoljnike i kroz koji su, bez problema, prošle na desetine hiljada migranata, ne postoji nikakvo opravdanje – kaže Zane Šaulić, odbornik u Skupštini grada Loznica, piše na sajtu „Novosti“.

– Vandalizam ne sme da bude nekažnjen, jer je to lekovito i za one koji stižu.

Stanari okolnih zgrada su zabrinuti kada migranti uđu i lupaju na vrata stanova.

Policija dolazi na pozive, ali se plaše da se nešto ne dogodi pre…

Navikli smo da ih gledamo u parkovima, ali da lome, ostavljaju iza sebe smetlište, to nema smisla – kaže Dragana Lačić iz Loznice. – Na ovo treba da se ukaže, jer kako idu lepši dani, biće ih sve više, to pokazuju iskustva iz minulih godina, pišu Novosti.

Okupirali groblje, spavaju na spomen pločama…

Nedavno su se pojavili video snimci na društvenim mrežama gde se vidi grupa migranata koja je okupirala groblje. Na snimku se jasno vidi, u toku dana, migranti okupljeni oko jednog od spomenika se skidaju, „tuširaju“ i leže.

Građani su nakon toga osudili ne samo ove poteze, već i direktora JKP „Naš dom“.

„Pokojne treba poštovati na dostojanstven način , a ovo što je dozvolio direktor JKP „Naš dom“ Janko Aleksić je više nego JADNO I BEDNO“, glasi jedna od poruka direktoru JKP-a.