Mesto u južnom Banatu poznato po uzgoju lekovitog bilja!

Autor : Laslovarga
Oglas

Bavanište je mesto u južnom Banatu na teritoriji opštine Kovin u južnobanatskom okrugu u Vojvodini.

Bavanište spada u red starih naselja južnog Banata pa i čitave Vojvodine.

Prvi put se spominje 1412. godine kada se javlja pod nazivom pustara Bolvanis. Pripadalo je kovinskoj županiji. Godine 1428. zabeleženo je kao naselje. Pokoravanjem Banata od strane Turaka Bavanište je opustelo. Velike promene (seobe, ratovi, bolesti) tokom 18. veka bitno su uticale na dalji razvoj Bavaništa.

Međutim, kako se naselje odlikovalo plodnim zemljištem, Austrija je odlučila da se podigne i obnovi Bavanište. Tako se 1766. godine u Bavanište doseljavaju Srbi pretežno iz Kovina, Gaja i Dubovca.

Istorijski arhiv u Pančevu

Austrijski carski revizor Erler je 1774. godine konstatovao da mesto pripada Pančevačkom distriktu. Selo ima militarski status a stanovništvo je bilo pretežno srpsko. Broj stanovnika u Bavaništu je dosta varirao.

Kada je 1797. godine popisan pravoslavni klir Temišvarske eparhije u mestu je bilo šest sveštenika.
Istorijski arhiv u Pančevu

Uzroci variranja broja stanovnika su višestruki. Tokom 19. veka stanovništvo je smanjeno zbog kolere i drugih zaraznih bolesti, zatim zbog migracija, a u 20. veku zbog ratova, migracija i ekonomskih problema. Najveći broj stanovnika 6.836 zabeležen je 1910. godine.

Autor : Laslovarga

Bavaništanac Pavel Hadži Stojanović je 1781. godine bio na pokloničkom putovanju u Svetu Zemlju – Jerusalim. Ostavio je putopisne beleške u jednoj rukopisnoj knjižici, sa tog hadžiluka koje je objavio 1843. godine budimski srpski list. Hadžija svoje zapise počinje rečima:

“O čuda i lepote prevelike!“

Takođe je iz Jerusalima poslao dva pisma svojim bližnjim u Banatu. Hadži Pavel je 1766. godine u svom domu ugostio austrijskog cara Josifa II tokom njegovog putovanja radi vizitacije države. Tog dana se rodio domaćinu sin Vasa, kojem je car tom prilikom darovao 12 dukata. Svedočanstvo svog dede sačuvao je unuk Petar Hadži Stojanović.

Autor : Ванилица

Nedeljne pijace održavale su se redovno od 1854. godine, a zvaničnu pijacu dobija 1859. Državnu poštu dobija 1868. godine. Školsku biblioteku dobija 1879, čitaonicu 1888, apoteku 1892. godine kada je izbušen i prvi arteški bunar.

Autor : Ванилица
Nadmorska visina je 82 m. Osnovna privredna grana je poljoprivreda. Najvažnija delatnost je ratarska proizvodnja uključujući i uzgoj lekovitog bilja.

(Wikipedia)

 

Previous articleZašto Srbi za ljude sa žutom kosom kažu da su plavi?
Next articleBitkoin pao na 32.000 dolara

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here