Meštani Rakite protestuju protiv izgradnje mini-hidroelektrane

SHARE
Rakita
Rakita/Foto: N1

U selu Rakita, u Pirotskom okrugu, situacija je već dva dana napeta. Meštani sela, zajedno sa aktivistima inicijative „Odbranimo reke Stare planine,“ pokušavaju da spreče izgradnju MHE.

I pored brojnih protesta i poruka da će se izgradnjom malih hidroelektrana iscrpeti prirodni resursi , investitor je rešen da nastavi sa izgradnjom. Gradilište čuva privatno obezbeđenje investitora zajedno sa policijom koja je, kako kažu meštani, iz dana u dan sve brojnija.

Meštani su zajedno sa aktivistima uspeli da vrate reku u staro korito.

„Oni su je preusmeravali, guraju je levo desno, imaju pare, imaju vlast, imaju podršku, udaraju na ovaj narod, ali to ne može da traje večito“ -kaže jedan od stanovnika ovog sela.

Međutim, došlo je do direktnog sukoba meštana i privatnog obezbeđenja pri čemu je pomerena tabla za gradilište, kao i traka koja obeležava gradilište.

rakita protest
Foto: N1

Kako izveštava N1, u kući kod gradilišta, u kojoj su smešteni radnici, pronađena je bomba, a meštani tvrde da se u njihovom selu tako nešto nikada nije dogodilo, te tvrde da je bombu postavio sam investitor kako bi ih prikazao u što gorem svetlu.

“Nikada se u našem selu ništa slično nije desilo. Problemi su počeli sa gradnjom mini-hidroelektrane. Danas skoro svaki dan u selu boravi policija, a ranije skoro da ih nikada nismo ni videli. Mehanizacija je tu mesecima, ali nikada niko od nas nije učinio ništa da je ošteti,” tvrdi meštanin, a istraga je i dalje u toku.

Svesni da će izgradnjom MHE doći do isušivanja reke, stanovnici Rakite, kao i brojni aktivisti iz cele Srbije, pozivaju građane da im se pridruže u borbi za očuvanje životne sredine.