Merlinka festival po šesti put u Novom Sadu

Merlinka festival održaće se i ove godine u Novom Sadu od 5. do 10. decembra, u okviru Festivala evropskog i nezavisnog filma Euro-in. Tokom šest festivalskih dana, u Kulturnom centru Novog sada biće prikazano devet igranih, dokumentarnih i kratkih filmova.

Festivalski program otvoriće austrijski film „Crno belo šareno“ reditelja Davida Mosera u subotu, 5. decembra. Ovo ostvarenje predstavlja priču o odrastanju mlade devojke Matilde, koja plašljivo i zbunjeno istražuje svoju ličnost. U potrazi za velikim životnim pitanjima i odgovorima, Matilda se tokom jednog vikenda susreće sa porodicom, prijateljima i strancima, ne bi li pronašla izlaz iz mladalačke konfuzije.

Drugog festivalskog dana, u nedelju 6. decembra biće prikazan ovogodišnji dobitnik Teddy nagrade za najbolji film sa LGBT tematikom na Berlinalu – film „Bez ljutnje“ Farijaza Šarijata. Film prati Parvisa, sina prognanih Iranaca, koji živi u potkrovlju roditeljske kuće u mirnom i novom stambenom naselju u Donjoj Saksoniji. Parvis je zauzet isprobavanjem svega i svačega, od seks dejtova do rejvova. Nakon što biva uhvaćen u krađi, on odlazi na društveni rad u sklonište za izbeglice, gde se zaljubljuje u Amona, koji je sa sestrom pobegao iz Irana. Trojac uživa u letu žestokih žurki do jutra, obojenih spoznajom da se niko od njih u Nemačkoj ne oseća kao kod kuće.

Dokumentarni film „Dragi Fredi“ reditelja Rubija Gata obeležiće treće festivalsko veče (ponedeljak, 7.decembar). Film govori o Frediju Hiršu, ponosnom Jevrejinu i otvorenom homoseksualcu , koji je imao 19 godina kada su proglašeni Nirnberški zakoni. On je pobegao iz Nemačke u Češku koju su osvojili nacisti, i tamo započeo aktivnosti kao nastavnik sporta u jevrejskom omladinskom klubu, gde je ubrzo postao predmet divljenja svojih učenika. Deportacijom Jevreja u Geto Terezin, Fredi je postavljen za šefa omladinskog odeljenja i bavio se sa preko 4000 mladih. Kada je stigao u Aušvic, Fredi nije podlegao očaju. On je nagovorio Mengelea da uspostavi boravak za decu i omladinu i tako obezbedio poslednje trenutke sreće za 600 dece.

U utorak, 8. decembra, tokom četvrte festivalske večeri, održaće se projekcija filma „Leto ’85“ reditelja Fransoa Ozona, trostrukog dobitnika Srebrnog medveda na Berlinalu. Ovo francusko ostvarenje, koje se ove godine našlo i u zvaničnoj selekciji Kanskog festivala je priča o ljubavi i prijateljstvu dva tinejdžera Alexisa i Davida, koji provode leto u Normandiji i ujedno saga o njihovom odrastanju i sazrevanju tokom osamdesetih godina.

Pete festivalske večeri, 9. decembra, biće prikazan retrospektivni film „Seks, greh i ’69“ kanadskeb rediteljke Sare Fodi. Reč je o istorijskom dokumentarcu o zakonu iz 1969. godine kojim se „dekriminalizuje“ homoseksualnost. Pripovedan kroz savremene glasove, uključujući kvir akademike, istoričare, aktiviste, edukatore, umetnike i osnivače zajednica, film pokušava da ospori naše razumevanje kvir istorije osvetljavajući široko usvojene zablude oko dekriminalizacije.

Poslednje veče festivala, četvrtak 10. decembar, obeležiće projekcije kratkih filmova „Matura“ Gvozdena Ilića iz Srbije, hrvatski „Ja bi’ to da imam doma“ (Ana Opalić i Noah Kraljević), bosanskohercegovački „Neka bude boja“ Ade Hasanovića i srpski „U šifonjeru“ Tamare Broćić.