Mediji: Nestašica ovog proizvoda uzdrmaće Srbiju, cene već skaču?!

Pixabay

Proizvodnja zbog lošeg vremena pala na najniže grane, što bi moglo da poveća uvoz, ali i cene na domaćem tržištu

U Srbiji se godišnje proizvede od 6.000 tona pa čak i do 12.000 tona meda, ali ova 2020. biće loša, gotovo nezapamćena za domaće pčelare.

Tek u aprilu naredne godine pouzdano će se znati koliki je pad zabeležen u pčelarstvu. U Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) okvirno procenjuju da će meda biti manje za 80 odsto u odnosu na prosek, a da proizvodnja neće preći 2.000 tona, prenosi Mondo.rs

To praktično znači da je Srbija “na ivici nestašice meda”, što bi moglo da prouzrokuje rast uvoza, ali i cena na domaćem tržištu.

U nekim gradovima med je već poskupeo za 100 do 200 dinara.

“Porasla je cena meda na veliko, a u dobrom delu Srbije i u maloprodaji. To su uglavnom zalihe iz 2019. Cena je solidna, ali nažalost meda ove godine nema dovoljno”, izjavio je za Politiku predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović.

Razlog za pad proizvodnje su loše vremenske prilike koje su nas zadesile u toku cvetanja bagrema. Bagrem je pao na niske grane, ima ga malo i bilo ga je samo u nekim delovima zemlje. U većem delu Srbije ga gotovo uopšte nije bilo. Taj med, toliko koliko ga bude bilo na tržištu, uglavnom će biti izvezen.

Čitajte i: Najviše zaraženih u Banatu?!
Čitajte i: Sve više kupača otkriva divlju plažu u Futogu

 

*Nastavak na Mondo.rs ovde

(Mondo/Politika)